Ectocarpus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ectocarpus[1][2][3] is een geslacht van bruine algen uit de orde van de Ectocarpales[4]. Het geslacht Ectocarpus werd in 1819 opgericht door Hans Christian Lyngbye[5] (in: Tentamen hydrophytologiae danicae). De typesoort is Ectocarpus siliculosus (Dillwyn) Lyngbye. Het geslacht omvat momenteel ongeveer 75 tot 100 soorten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Ectocarpus-soorten zijn geelachtig bruin, olijfbruin of donkerbruin van kleur. De thalli bestaan uit bosjes fijn vertakte draden die bestaan uit cellen die in een rij zijn samengevoegd. De slappe en slijmerige draden lopen lange tijd in het water of vormen losse flats. Met een klevend orgaan van liggende, dicht vertakte basale draden groeien ze stevig (benthisch) op rotsen en stenen of op grotere algen (epifytisch). Het geslacht is extreem variabel van vorm. Ectocarpus vertoont een overwegend isomorfe of licht heteromorfe generatieverandering, maar er zijn ook aseksuele vormen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Ectocarpus is wijdverspreid en kan bijna wereldwijd worden aangetroffen, maar is afwezig op Antarctica. De soort groeit van de intergetijdenzone[6] naar het sublitoraal.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]