Eem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Johan Lont (overleg | bijdragen) op 11 jun 2007 om 16:41. (→‎Galerij: foto gevonden op fr:Eem)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Rivier De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht met een lengte van bijna 19 kilometer.

De rivier wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer (vroeger Zuiderzee). De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde.

Door bodemdaling als gevolg van ontwatering is de rivier hoger komen te liggen dan het omliggende land. Bij lage waterstanden in de zomer wordt er water vanuit de Nederrijn via het Valleikanaal in de Eem gepompt. De Eem is de belangrijkste bron van de biologische belasting van het Eemmeer, deze blijft hierdoor achter bij het herstel van de randmeren. Er is sprake van een belangrijke afname van de absolute hoeveelheid fosfaat en nitraat, maar relatief wordt dit teniet gedaan doordat ook de hoeveelheid water in 2003 afnam.

De Eem verleent haar naam aan de Eemtijd, de warmere periode tussen de Riss-ijstijd en de Würm-ijstijd, waarin de rivier smeltwater afvoerde.

De Eem wordt wel de langste rivier van Nederland genoemd. Langere Nederlandse rivieren hebben namelijk ofwel een stroomgebied dat gedeeltelijk buiten de landsgrenzen ligt ofwel een monding in een andere rivier.

Galerij

Externe link