El Greco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vermoedelijk zelfportret (ca. 1600)

Domenikos Theotokopoulos (Grieks: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) (Fodele of Kandia (tegenwoordig Iraklion) op Kreta, 1541 - Toledo, 7 april 1614), algemeen bekend als El Greco (een Spaanse verbastering van het Italiaanse "Il Greco", de "De Griek"), was een kunstschilder die voornamelijk in Spanje werkte.

Na een opleiding op Kreta in de kunst van de iconen reisde El Greco naar Rome, waar hij studeerde onder Titiaan. In 1577 emigreerde hij naar Toledo in Spanje, waar hij zijn grootste hoogte bereikte.

Hij was erg geliefd onder hoogwaardigheidsbekleders en schilderde vooral religieuze werken en portretten. De schilderijen van El Greco onderscheiden zich door de langgerekte vormen en de expressieve kleuren.

Na zijn dood werd El Greco eeuwenlang niet meer als belangrijk kunstenaar gezien. Aan het eind van de 19e eeuw ontstond echter een hernieuwde belangstelling in zijn hoogst persoonlijke expressie. El Greco bevrijdde zich van de exacte vorm, licht en kleuren van zijn onderwerpen en inspireerde kunstenaars als Pablo Picasso en Jackson Pollock in hun inspanningen de kunst te transformeren.

Schilderstijl[bewerken]

Zijn schilderstijl behoort tot het maniërisme, een kunststroming van de hoogrenaissance, hoewel sommige kunstcritici hem bestempelen als 'ofwel een slechte maniërist ofwel een moderne schilder avant la lettre'.

Musea[bewerken]

Veel van de schilderijen van El Greco bevinden zich in het Museo del Prado in Madrid en in Toledo waar hij woonde en werkte.

Andere musea met zijn werk zijn o.a.:

Bijzonderheden[bewerken]

  1. een box met een boekwerk behorende bij een tentoonstelling van El Greco's werk;
  2. een muziekalbum met dezelfde muziek met extra tracks;
  3. filmmuziek bij een film uit 2007 over het leven van de kunstenaar.

El Greco 2014[bewerken]

De term El Greco 2014 staat voor een reeks tentoonstellingen die in 2014 worden georganiseerd in Spanje, naar aanleiding van de 400ste verjaardag van het overlijden van El Greco. De tentoonstelling staat onder het voorzitterschap van koning Juan Carlos en koningin Sophia van Spanje. Het eigenlijk voorzitterschap is in handen van Gregorio Marañón y Bertrán de Lis, de markies van Marañón.

Externe links[bewerken]