Empires & Allies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Empires & Allies
Ontwikkelaar(s) Zynga Los Angeles
Uitgever(s) Zynga
Datum van uitgave 1 juni 2011
Beëindigd 17 juni 2013
Genre(s) Simulatie, strategie, RPG
Speelmodus Singleplayer met multiplayerintegratie
Platform(s) Adobe Flash
Portaal  Portaalicoon   Computer

Empires and Allies (of Empires & Allies) was een online browserspel dat is te spelen op de populaire community: Facebook. De ontwikkelaar van dit spel is Zynga. Dit spel is uitgekomen op 1 juni 2011 in twaalf verschillende talen. Het spel is met beperkte functionaliteit gratis te spelen, en extra functionaliteit kan tegen betaling worden aangeschaft. Het kopen van Empire Points is niet verplicht. Het spel was speelbaar tot 17 juni 2013.

Empires Points[bewerken]

Aan het begin van het spel ontvangt de speler vijftien gratis Empires Points, dit is ook de enige manier om Empires Points te bemachtigen zonder te betalen. Gebruikers die meer Empires Points willen, kunnen deze online door middel van een creditcard of PayPal kopen.

In Amerika zijn er wel verschillende winkels die de speciale Zynga Gamecards verkopen. Met deze kaarten kunnen gebruikers een spel gebruiken dat is gecreëerd door Zynga.

Gameplay[bewerken]

Eilanden[bewerken]

Bij het begin van het spel krijgt de speler een deel van het eerste eiland voor niets. Hier op het eiland staan enkele gebombardeerde huizen en kazerne. Het doel is dat de speler het eiland weer opbouwt en uiteindelijk diegene die het eiland ooit heeft verwoest, laat zien hoe sterk de speler is geworden. Op het eiland kan de speler een soort bedrijven starten die zorgen voor olie, hout en bijvoorbeeld goud. De speler spaart voor speciale Liberty Bond waarmee de speler het eiland steeds een stukje kan vergroten. Per vergroting heeft de speler 10 Liberty Bond nodig en natuurlijk geld. Er zit echter wel een grens aan de populariteit van het eiland. De speler heeft overheidsgebouwen nodig om de populariteit te vergroten.

Vijanden en vrienden[bewerken]

In het spel kan de speler ook zogenaamde buren toevoegen. De speler kan deze buren elke dag helpen, of kan ze ook aanvallen om daarmee geld of bijvoorbeeld olie te winnen. Echter als de speler iemand heeft aangevallen zal de speler niet meer de stad van diegene kunnen bezoeken, alleen als diegene de speler weer verslaat zal de speler toegang hebben tot zijn/haar stad. Ook zijn er speciale computers, deze zijn echter iets belangrijker dan het vechten tegen vrienden. De speler vindt aan de onderkant van het scherm een wereldkaart, als de speler daar op klikt zal hij/zij elke keer een gevecht hebben met een persoon, meestal tussen de 10 en 30 gevechten met dezelfde persoon. Hoe verder de speler komt, kan hij/zij uiteindelijk bij diegene komen die ooit de stad heeft verwoest. Als de speler iemand wil aanvallen uit zijn/haar burenlijst zal de speler level 6 of hoger moeten zijn, dit geldt ook voor diegene waar de speler tegen wil vechten.

Honor en Infamy[bewerken]

Door te vechten tegen de buren ontvangt de speler bijvoorbeeld Infamy-punten. Deze punten hebben hun eigen telling, als de speler een aantal punten heeft bereikt zal hij/zij een power-up ontvangen. Dit werkt overigens hetzelfde bij Honor, maar dan als de speler iemand helpt van de buren zal de speler daarvoor punten ontvangen. Ook zal hij/zij bij Honor-punten een power-up ontvangen.

Units[bewerken]

Bij elk gevecht krijgt de speler tussen de één en vijf units. Units zijn plekken waar de speler zijn/haar gevechtsvoertuig kan plaatsen. De speler heeft drie soorten: Air (lucht), Navy (zee) en Land (land). Het kan vooral handig zijn als de speler kijkt welke gevechtsvoertuigen het best tegen de voertuigen kunnen van de ander. Dit kan de speler zien door de muis over zijn/haar gevechtsvoertuig te halen.

Middelen[bewerken]

De speler moet de volgende zes zaken op het eiland hebben: geld, olie, hout, ertsen (ores), energie en (eventueel) Empire Points.

Geld
Net zoals in de echte wereld moet de speler in dit spel betalen met geld (coins) om iets te kunnen kopen. Geld krijgt de speler door het verslaan van mensen in een gevecht, het ophalen van geld uit huizen en politieke gebouwen, etc.
Olie
Wordt gebruikt voor alles wat mechanisch is, bijvoorbeeld gevechtsvoertuigen (tanks, boten, vliegtuigen). Olie kan worden gemaakt via een olieput (Oil Well).
Hout
Wordt gebruikt voor enkele gebouwen en middelen. Hout kan worden verkregen door het omhakken van bomen of via een houtfabriek (Lumber Mill).
Ores (ertsen)
Aluminium, koper, goud, ijzer en uranium zijn de ertsen die je kan bezitten. Ze zijn nodig voor het maken van bepaalde gebouwen en voertuigen. Je kan ze verkrijgen door het winnen van gevechten of via een marktplaats bij vrienden (Market). Uranium kan eveneens worden gemaakt via een ertsmijn (Ore Mine).
Energie
Bij elke zet die je doet, bijvoorbeeld met het verbouwen van gewassen of het bouwen van een huis, gaat energie verloren. Als je energie op is, kan je het aan je buren vragen of wachten tot het vanzelf weer is bijgevuld. Één keer om de vijf minuten krijg je energie. Naarmate je stijgt in level, stijgt ook je maximumaantal energie.
Empires Points
Dit zijn punten die worden gekocht met echt geld. Je hoeft ze niet te hebben om het spel te kunnen spelen.

Naast deze zes belangrijke items in het spel kan de speler ook ervaringspunten (XP) verdienen. De speler krijgt XP door onder andere het bouwen van huizen en het verslaan van vijanden of buren. De hoeveelheid XP bepaalt in welk level de speler zit.