Epstein-barrvirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Epstein-Barrvirus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Het epstein-barrvirus[1] (EBV) is een herpesvirus (humaan herpesvirus 4 of HHV4) dat in verband is gebracht met diverse ziektebeelden. Het werd ontdekt door Epstein, Achong en Barr in 1964. Achong is niet in het eponiem opgenomen.

EBV veroorzaakt diverse ziektebeelden:

EBV-infectie kan worden vastgesteld met bloedonderzoek (serologie). De paul-bunnelltest wordt specifiek gebruikt om mononucleosis vast te stellen. Deze test is echter niet 100% sensitief. Uit onderzoek blijkt dat bij 10 à 20% van de volwassenen en 50% van de kinderen onder de vijf jaar, die besmet waren met het virus, de aanwezigheid van het virus niet aangetoond kon worden met de PBT. Er is geen specifieke behandeling voor EBV-infectie. EBV-infectie wordt als een mogelijke oorzaak gezien van zowel multipele sclerose als myalgische encefalomyelitis.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Bohn Stafleu Van Loghum, Houten.
  • Epstein MA, Achong BG, Barr YM. Virus particles in cultured lymphoblasts from Burkitt's lymphoma. Lancet 1964;1:702-703. PMID 14107961.