Erfgoed Gelderland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Erfgoed Gelderland is de naam van een coöperatie van ongeveer 250 erfgoedorganisaties in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is ook de naam van een stichting die het Gelders erfgoedbeleid ondersteunt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1957 werd Gelders Erfgoed opgericht door ruim dertig erfgoedorganisaties in Gelderland om de samenwerking te versterken. In 2005 volgde de oprichting van coöperatie Erfgoed Gelderland door het Gelders Archief en Gelders Erfgoed. In de loop van de jaren sloten vele Gelderse erfgoedorganisaties zich hierbij aan. In 2016 zijn Gelders Erfgoed en Erfgoed Gelderland verder gegaan onder de naam Erfgoed Gelderland. Daartoe is er een stichting Erfgoed Gelderland opgericht naast de coöperatie Erfgoed Gelderland. De Stichting vormt het bureau en ondersteunt de provincie Gelderland bij de uitvoering van het erfgoedbeleid. De coöperatie Erfgoed Gelderland richt zich op de samenwerking tussen de erfgoedorganisaties.

Aangesloten organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Erfgoed Gelderland zijn circa 250 organisaties aangesloten, waaronder lokale historische verenigingen en musea. Het gaat onder meer om:

Andere provinciale centra[bewerken | brontekst bewerken]

Elke provincie heeft in principe een provinciale erfgoedinstelling, soms geïntegreerd met een provinciaal steunpunt cultureel erfgoed.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Erfgoed Gelderland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.