Erica Leerhsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Erica Leerhsen
Erica Leerhsen in 2007 tijdens de screening van "The Illusionist"
Algemene informatie
Volledige naam Erica Lei Leerhsen
Geboren 14 februari 1976
Geboorteplaats New York
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2000-
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Erica Lei Leerhsen (New York, 14 februari 1976) is een Amerikaans actrice. Haar cv bestaat voor een aanzienlijk deel uit rollen in horrorfilms, zoals Book of Shadows: Blair Witch 2, The Texas Chainsaw Massacre, Wrong Turn 2: Dead End, Living Hell en Lonely Joe.

Leerhsens enige ervaring voor de camera was hetgeen ze opdeed tijdens het maken van de kort-film Junior Creative (2000), toen ze datzelfde jaar debuteerde op het witte doek met een hoofdrol in de horrorfilm Book of Shadows: Blair Witch 2. In de jaren die volgden, werd ze doorgaans door de ene na de andere filmgriezel achterna gezeten. Niettemin kreeg Leerhsen zo nu en dan ook aanzienlijke rollen in films van andere genres, zoals in de dramafilms The Warrior Class en Little Athens. Kleinere rolletjes waren er in de Woody Allen-titels Hollywood Ending en Anything Else.

Leerhsens verschijningen in televisieseries bestaan voornamelijk uit de dertien afleveringen waarin ze Amanda Bowles speelt in The Guardian (2001-02). Daarnaast had ze eenmalige gastrolletjes in The Sopranos (2001), Alias (2003), Ghost Whisperer (2005), CSI: Miami (2006), The Good Wife (2011) en Person of Interest (2012).

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige (gast)rollen

  • The Guardian - Amanda Bowles (2001-2002, dertien afleveringen)