The Good Wife

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Good Wife
Genre Advocatenserie
Speelduur 43 minuten
Bedenker Robert en Michelle King
Hoofdrollen Julianna Margulies
Matt Czuchry
Archie Panjabi
Graham Phillips
Makenzie Vega
Mary Beth Peil
Josh Charles
Christine Baranski
Chris Noth
Muziek David Buckley
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Ridley Scott
Tony Scott
Dee Johnson
David W. Zucker
Michelle King
Robert King
Uitzendingen
Start 22 september 2009
Afleveringen 76 (update: 28 oktober 2012)
Seizoenen 4
Zender CBS
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Good Wife is een Amerikaanse televisieserie, die op 22 september 2009 op de zender CBS in première ging. In Nederland wordt de serie sinds 1 januari 2010 uitgezonden door NET 5. In België is het te zien op VIJF.

De hoofdrol in de serie wordt vertolkt door Julianna Margulies, die voor de rol al twee SAG-awards, een Golden Globe en daarbij nog een Emmy Award won in 2011. Daarnaast was ze in 2011 ook genomineerd bij de Golden Globes maar de overwinning ging naar iemand anders. Andere vaste rollen worden vertolkt door Matt Czuchry, Archie Panjabi = Emmy Winner (Best Supporting Actress in a drama series 2010 en nominated in dezelfde categorie in 2011), Graham Phillips, Makenzie Vega, Josh Charles en Christine Baranski (die twee keer genomineerd werd voor een Emmy Award (2010 en 2011). De serie is bedacht door Robert en Michelle King.

De serie is inmiddels begonnen met het vierde seizoen.

Plot[bewerken]

De serie richt zich op Alicia Florrick (Julianna Margulies), wier echtgenoot Peter Florrick (Chris Noth), een voormalige Officier van Justitie, gevangen is gezet na een zeer openbaar seks- en corruptieschandaal. Alicia keert terug naar haar oude baan als pleiter, na jaren voor haar twee kinderen te hebben gezorgd.

De serie werd deels gebaseerd op het prostitutieschandaal rond Eliot Spitzer, en verder op andere prominente Amerikaanse politieke seksschandalen, vooral die rond John Edwards en Bill Clinton.

Cast en personages[bewerken]

 • Julianna Margulies als Alicia Florrick; de protagonist van de serie. Het leven als huisvrouw heeft haar talenten als advocaat geen goed gedaan, waardoor ze weer onderaan de ladder moet beginnen. Bovendien is het lastig voor haar een balans te vinden tussen haar baan en haar privéleven.
 • Matt Czuchry als Cary Agos: een andere nieuwe advocaat die tegelijk met Alicia is gaan werken. Omdat er binnen het advocatenkantoor maar plaats is voor één permanente nieuwkomer, is hij een rivaal van Alicia. Na 1 jaar wordt hij ontslagen en gaat werken als aanklager. Hierdoor wordt hij een directe tegenstander van Alicia en haar kantoor.
 • Archie Panjabi als Kalinda Sharma: een particulier onderzoeker in dienst van het advocatenkantoor. Ze is cynisch over de meeste mensen om haar heen. Ze wordt even een goede vriendin van Alicia totdat blijkt dat ze met Peter Florrick het bed heeft gedeeld.
 • Chris Noth als Peter Florrick: Alicia's man en voormalig officier van justitie. In het eerste seizoen zit hij vast vanwege een schandaal. In het tweede seizoen probeert hij opnieuw officier van justitie te worden. Dit lukt.
 • Graham Phillips als Zachary "Zach" Florrick: zoon van Alicia en Peter Florrick.
 • Makenzie Vega als Grace Florrick: dochter van Alicia en Peter Florrick.
 • Josh Charles als Will Gardner: een oude, studie, vriend van Alicia. Hij is een van de partners op het kantoor waar Alicia werkt. Hij zorgde ervoor dat Alicia een baan kreeg binnen dit kantoor.
 • Christine Baranski als Diane Lockhart: De tweede partner van het advocatenkantoor.

Prijzen[bewerken]

The Good Wife is genomineerd voor de volgende prijzen:

Golden Globes

 • Beste optreden van een actrice in een televisieserie  — Drama for Julianna Margulies (2009) TBA

Satellite Awards

 • Beste actrice in een serie, drama voor Julianna Margulies (2009)
 • Beste televisieserie, drama (2009)

Screen Actors Guild Awards

 • Outstanding Performance by a Female Actor in a Drama Series for Julianna Margulies (2009)TBA
 • Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series (2009)TBA

WGA Awards

 • Nieuwe serie (2009)TBA

Ook heeft Archie Panjabi een emmy gewonnen in 2010 voor haar werk als Best Supporting Actress in a drama series.

Externe links[bewerken]