Floki Vilgerdarsson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Floki Vilgerdarsson in zijn schip

Floki Vilgerdarsson was een Scandinavisch ontdekkingsreiziger. (circa 9de eeuw). Hij was de eerste persoon die bewust naar IJsland voer met zijn boot. De reizen van Floki werden gedocumenteerd in de Landnámabók.

De reis[bewerken]

De reis kwam er onder impuls van de vorige tochten naar IJsland De vorige ontdekkingsreiziger die de tocht had gemaakt was Gardar Svavarsson, die ook vaststelde dat het een eiland was. Floki Vilgerdarsson had de mooie verhalen gehoord over het toenmalige Gardar-eiland. Een andere reden voor de reis was dat de Scandinavische landen nooit in hun eigen noden konden voorzien. Er was een behoefte aan meer grond.

Dus vertrok de ontdekkingsreiziger op weg naar het Gardar-eiland. Zijn familie en bezittingen reisden met hem mee. Ook waren er drie mannen mee: een boer genaamd Thorolf, Herjolf en Faxe. Ze voeren via de Shetlanderlanden en de Faeröer-eilanden voor ze hun tocht naar IJsland begonnen. Volgens de legende verliet Floki nooit de haven zonder drie raven bij zich te hebben. Het was een hulpmiddel om te kijken of ze de kust naderden. Floki liet dan één van de raven los. Als de raaf boven het schip bleef cirkelen dan was er nog geen land in de buurt, vloog de vogel weg dan wist Floki dat ze zich niet ver bevonden van de kusten.

Ze voeren langs de Zuidkust van IJsland. Het was Faxe die voor het eerst een baai van de kust spotte en sindsdien is de baai genoemd naar hem: Faxaflói. Floki besloot om nog verder te varen en zette zeil tot aan Breidhafjördhur en daarna tot Vatnsfjörour. Het gezelschap vond er zoveel vis terug in de zee. Ze hielden zich dan ook vooral bezig met vissen. Dit was nadelig voor de wintervoorraad waardoor het vee de harde winter niet overleefde. In de daaropvolgende lente beklom Floki een berg en zag de Fjorden in de verte liggen. Toen besloot de zeevaarder om het land IJsland te noemen.

Ten gevolge van hun slechte ervaring met de winter besloten Floki en zijn bemanning om naar huis te varen. Ze werden echter al vlug gedwongen om terug te keren ten hoogte van Reykjanes omwille van een slechte wind, met als gevolg dat ze de volgende winter moesten doorbrengen in Borgafjord. Uiteindelijk kon Floki Vilgerdarsson toch terugkeren naar Noorwegen, waar hij door de harde levensomstandigheden in de winter niet veel goeds te vertellen had over IJsland Herjolf daarentegen zei dat het eiland zowel goede als slechte eigenschappen had en Thorolf was zelfs enthousiast over het land.

Bronnen, noten en/of referenties