Floresta da Tijuca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Floresta da Tijuca

Floresta da Tijuca is een deel van het nationaal park "Parque Nacional da Tijuca" in de stad Rio de Janeiro, Brazilië. Het heeft een oppervlakte van 32km² en deelt zijn naam met de wijken Tijuca en Barra da Tijuca. De landmerken Pedra da Gávea, Corcovado en Pico da Tijuca (met 1022 meter het hoogste punt van het park) bevinden zich in het nationaal park.

"Parque Nacional da Tijuca" kreeg het statuut van nationaal park via het presidentieel decreet N° 50.932 van 1961. Met dit decreet werden verschillende delen (Floresta da Tijuca, Paineiras, Corcovado, Pedra da Gávea, Trapicheiro, Andaraí, Três Rios en Covanca, Maciço da Tijuca) samengevoegd tot één beschermd gebied.

In 1991 werd het statuut van Biosfeerreservaat toegekend door Unesco. De actuele oppervlakte van het nationaal park bedraagt 3.958,47ha.[1]

Recreatie[bewerken]

Het Floresta da Tijuca is een belangrijk recreatiegebied met vele sportieve mogelijkheden. Je kan er wandelingen en fietstochten maken. Je kan er onder andere de Pico da Tijuca beklimmen. De beklimming eindigt met een trap van 120 treden. De trap is in de rotsen uitgehouwen voor koning Albert I van België. Koning Albert I bezocht in 1920 Rio de Janeiro en de Brazilianen (president Epitacio Pessoa) wisten dat hij een fervent wandelaar en klimmer was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (pt) Parque Nacional da Tijuca Instituto Chico Mendes