Fordfabriek in Southampton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fordfabriek te Southampton
Ford Transit-bestelwagens wachten op uitvoer in de Southampton Docks

De fabriek van de Amerikaanse autobouwer Ford in de Engelse stad Southampton (Southampton Assembly Plant) is een voertuig-assemblagefabriek dat zo'n 180.000 vierkante meter beslaat.

Het enige model dat er word gebouwd is de bestelwagen Ford Transit. Er worden in de fabriek 35.000 Transit-bestelwagens per jaar geassembleerd. Anno 2013 heeft Ford 500 werknemers in dienst in Southampton. Veel onderdelen worden geleverd door fabrieken elders.

Geschiedenis[bewerken]

Het was oorspronkelijk een vliegtuig-onderdelen fabriek. De bouw van de fabriek begon in 1939 vlak bij het vliegveld van Southampton. Op 2 februari datzelfde jaar werd de gloednieuwe fabriek geopend door de burgemeester van Southampton. In 1947 werd de fabriek overgekocht door de Briggs Motor Bodies, een leveraar van truck-onderdelen. In 1965 was de fabriek in handen van Ford die vanaf dan de Transit-bestelwagen en haar onderdelen produceerde.

Sluiting[bewerken]

Op 26 oktober 2012 werd de sluiting van de fabriek aangekondigd. De fabriek zal zijn deuren sluiten in 2013 en de productie van de Transit zal verhuizen naar Turkije. Een week eerder werd ook in de vestiging in Genk het collectief ontslag aangekondigd. Ford Genk sluit zijn deuren in 2014.