Francina Margaretha van Huysum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Francina Margaretha van Huysum (Amsterdam, 1707 – Amsterdam, 1789) was een Nederlands kunstschilderes, bekend om haar schilderijen van bloemen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Huysum was de dochter van Jan van Huysum en zij ondersteunde hem vermoedelijk bij zijn werk.[1] In de 20 pagina's tellende biografie over haar vader, geschreven door Jan van Gool, is Margaretha Haverman volgens Van Gool de enige vrouw die zijn pupil mocht zijn "onder valse voorwendselen".[2] Dit duidt erop dat Van Huysum bereid was om vrouwelijke familieleden van de familie en vrienden hem te laten helpen, maar dat hij de hulp van de mannelijke leerlingen vermeed uit angst voor onthulling van zijn techniek en daarmee het ontstaan van mogelijke concurrentie.

Volgens de RKD werden Van Huysums werken in eerste instantie toegeschreven aan haar vader Jan en oom Michiel en werden zij pas in 2006 aan haar toegeschreven door Sam Segal.

Schilderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Biografische gegevens bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
  2. Biography of Johannes van Huysum in Johan van Gools "De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen"