Franklin (Peanuts)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franklin
Personage uit Peanuts
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Debuut 31 juli 1968
Laatst gezien 13 februari 2000
Bedacht door Charles M. Schulz
Stemacteur(s) Todd Barbee, Robin Reed, Duncan Watson, Ronald Hendrix, Christopher Donohoe, Kevin Brando, Carl Steven, Grant Gelt, Hakeem Abdul-Samad, Sean Mendelson, Jessica Nwafor, Jake Miner, Marleik Mar Mar Walker, Caleel Harris, Christian Dal Dosso
Persoonsinformatie
Volledige naam Franklin Armstrong
Soort Mens
Geslacht Jongen
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Relatiebanden
Ouders niet bij naam genoemde vader
Portaal  Portaalicoon   Media

Franklin is een personage uit de Amerikaanse stripreeks Peanuts, bedacht door Charles M. Schulz. Hij werd geïntroduceerd op 31 juli 1968.

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Franklin was het eerste Afro-Amerikaanse personage dat in de strip voorkwam. Hij zat op dezelfde school als Peppermint Patty en Marcie. In zijn debuutstrip ontmoette hij Charlie Brown op het strand. Hier vertelde hij aan Charlie dat zijn vader als soldaat in de Vietnamoorlog vocht. Later bracht Franklin een bezoek aan Charlie’s buurt en maakte kennis met Charlie’s vriendenclub.

Franklin speelt mee in het honkbalteam van Peppermint Patty. Hij dient hierin als tegenpool van Linus. Tevens citeert hij vaak uit het Oude Testament. Franklin heeft net als Charlie grote interesse in zijn grootvader.

Achternaam[bewerken | brontekst bewerken]

In de strip wordt Franklin enkel bij zijn voornaam genoemd. Volgens de animatiespecial You're in the Super Bowl, Charlie Brown is Franklins achternaam Armstrong.

Controversiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Franklin zijn intrede deed in de strip, was de rassensegregatie een belangrijk punt van debat in de Verenigde Staten. Zijn introductie in de strip was derhalve onderwerp van enige controverse. Vooral het feit dat de andere personages in de strip Franklin direct accepteerden riep bij veel lezers vragen op.

Schulz hield echter vol dat er geen politieke motivatie was verbonden aan de introductie van Franklin. In 1997 maakte Schulz bekend dat hij een brief had ontvangen van een redacteur waarin stond dat hij op zich niets tegen een Afro-Amerikaans personage had, maar waarin hij Schulz wel vroeg Franklin niet in dezelfde school af te beelden als de andere personages. Schulz negeerde de brief.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]