Gaaf kantmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gaaf kantmos
Gaaf kantmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermossen)
Klasse:Jungermanniopsida
Onderklasse:Jungermanniidae
Orde:Jungermanniales
Familie:Lophocoleaceae
Geslacht:Lophocolea
Soort
Lophocolea semiteres
(Lehm.) Mitt. (1877)
Synoniemen

Chiloscyphus semiteres

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gaaf kantmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gaaf kantmos (Lophocolea semiteres) is een gebladerd levermos. Deze broedkolonist komt voor op schors, steen en de bodem.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Lophocolea semiteres is forser dan het gedrongen kantmos (Lophocolea heterophylla), heeft blaadjes die niet ingedeukt zijn en oogt daarmee wel wat als een Plagiochila of Chiloscyphus maar is dan toch wat geler en de onderblaadjes zijn fors. De man/vrouw verhoudingen kunnen onderwerp van boeiende beschouwingen zijn; er zijn weinig locaties waar beide voorkomen en kapsels zijn zeldzaam. Verspreiding binnen een gebied gebeurt waarschijnlijk vooral met piepkleine broedtakjes.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Lophocolea semiteres is vooral aan te treffen in zure bossen en bosjes met een hoge luchtvochtigheid, al zijn er ook vondsten in droge bossen, en onder eikenopslag op kleine duintjes in stuifzanden. De standplaatsen zijn min of meer gelijk aan die van Lophocolea heterophylla, dus vermolmd hout en dikke pakken organisch materiaal.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt oorspronkelijk van het zuidelijk halfrond maar heeft zich in de zeventiger jaren in Europa weten te vestigen. Rond 1980 was de eerste vondst in Zuid-Nederland en zo'n 20 jaar later waren ook de Waddeneilanden bereikt. Vooralsnog komt de soort vrijwel uitsluitend op de Pleistocene gronden en in de duinen voor. In Nederland is de verspreiding vrij algemeen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Lophocolea semiteres heeft in Nederland even "Zuidelijk kantmos" geheten.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]