Gebruiker:AlexP/copy-paste-vandalisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Copy-paste-vandalisme is een soort vandalisme op Wikipedia waarbij hele stukken tekst worden geknipt en geplakt en zo gekopieerd van andere websites naar een (veelal nieuw) artikel in Wikipedia zonder dat daarvoor toestemming is van de rechthebbende auteur. De eenvoudige wijze waarop (op de meeste systemen via de toetsaanslagen <ctrl>-<c> of <appeltje>-<c>) hele stukken tekst op het clipboard van de PC geplaatst kunnen worden en weer ingevoegd kunnen worden op een willekeurige plaatst, maakt dat dit soort vandalisme op Wikipedia veelvoorkomend is.

En duidelijk kenmerk van copy-paste-vandalisme is dat dit vrijwel altijd door anonieme gebruikers wordt gepleegd.

Ook het lukraak kopiëren van sites waarvan dit wel mag (zoals overheid.nl) kan als copy-paste-vandalisme worden gezien aangezien dergelijke teksten vaak met een ander doel geschreven zijn en geen 'encyclopedisch' artikel vormen. Hiermee bezorgt de vandaal zijn mede-wikipedianen veel werk in het oplappen van de tekst.

Er gaan stemmen op binnen de wikipedia gemeenschap om een lik-op-stukbeleid toe te passen op duidelijke vormen van dit soort vandalisme middels het als {nuweg} markeren van nieuwe bijdragen die op deze wijze tot stand zijn gekomen.