Gebruiker:Angeline barzin/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Walter De Mulder[bewerken | brontekst bewerken]

Walter De Mulder

Walter De Mulder ([1]Sint-Amandsberg, 2 januari 1933 - Gent, 14 juli 2022) was een Belgische fotograaf en docent. Zijn werk heeft een blijvende impact op de geschiedenis van de fotografie. Met zijn foto's van het veranderende landelijke Vlaanderen legde hij op poëtische wijze de schoonheid en betekenis van het alledaagse leven vast. Zijn meesterschap komt tot uiting in zijn kenmerkende esthetiek, waarin hij gebruikmaakte van subtiele grijstinten. Daarnaast heeft De Mulder een bijdrage geleverd aan het onderwijs en de curatie van fotografie, waarmee hij de fotografiegemeenschap heeft verrijkt.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Na een periode bij de fotogravureafdeling van de krant Het Volk en een leercontract bij een Gentse fotograaf, ontwikkelde De Mulder zijn fotografische stijl. Tijdens zijn legerdienst ontdekte hij de vooruitstrevende Duitse fotografie, die destijds verder gevorderd was dan de Belgische. Geïnspireerd door de Duitse "subjectieve fotografie" van Otto Steinert, begon De Mulder cursussen te volgen en werkte hij samen met gerenommeerde fotografen zoals Marta Hoepffner en Kurt Leinen.[2]

In de jaren 1950 en 1960 was De Mulder de huisfotograaf van De Bond, een tijdschrift van de Gezinsbond. Zijn foto's van alledaagse taferelen boden een kijkje in het familieleven in Vlaanderen gedurende die tijd. Het vastleggen van het dagelijks leven, de leefwereld van mensen en landschappen, was een rode draad in De Mulder's carrière. Zijn werk toonde een meer universeel karakter en een sociale dimensie, waarbij hij de gebeurtenissen en mensen met waardigheid vastlegde. Zijn foto's waren gekend bij een breed publiek en hij gaf les in fotografie aan verschillende kunstscholen.

De Mulder's invloedrijke foto-essay "Land en Gezicht in Vlaanderen" toonde het landelijke Vlaanderen. Het boek bevatte teksten van De Mulder zelf en Maurits, en bood een nostalgische en soms ouderwetse kijk op het leven in die tijd. Hoewel zijn foto's nu gedateerd lijken, blijft zijn werk van onschatbare historische waarde en verdient het behoud als een belangrijk document van de Vlaamse fotografiegeschiedenis.

Fotografie[bewerken | brontekst bewerken]

Menselijke ervaring[bewerken | brontekst bewerken]

Walter De Mulder was een vooraanstaande Belgische fotograaf die bekend stond om zijn buitengewone talent om de menselijke ervaring vast te leggen en het vervagende landelijke Vlaanderen te documenteren. Zijn werk omvatte meer dan 200 foto's die werden gebundeld in het boek "Land en gezicht in Vlaanderen" uit 2005. Dit boek presenteerde voornamelijk beelden van het landelijke West- en Oost-Vlaanderen in de jaren 60 en 70, waarbij De Mulder zijn fascinatie voor de oprukkende industrialisering van Vlaanderen tot uiting bracht.

Wat De Mulder onderscheidde, was zijn scherp oog voor gewone mensen en zijn vermogen om hun leven vast te leggen, zowel in huiselijke omgevingen als op straat en op de werkplek. Zijn indringende portretten van fabrieksarbeidsters getuigden hiervan. Bovendien legde hij beroemde collega-fotografen zoals Henri Cartier-Bresson en Josef Koudelka vast, evenals dirigenten zoals Herbert von Karajan en Nikolaus Harnoncourt tijdens repetities.

Als estheet stond De Mulder bekend om zijn meesterlijke gebruik van grijstinten, die kenmerkend waren voor zijn werk. Deze visuele elementen voegden een gevoel van tijdloosheid en schoonheid toe aan zijn foto's. Zijn werk werd beschouwd als een kroniek van het verdwijnende landelijke Vlaanderen, waarbij hij met een kritische blik de veranderingen in de omgeving vastlegde die voortkwamen uit de voortschrijdende moderniteit.

Portretten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn focus op gewone mensen en het landelijke Vlaanderen, excelleerde De Mulder ook als portretfotograaf van Vlaamse kunstenaars. Hij creëerde portretten van prominente figuren zoals Hugo Claus en Gaston Burssens. Bovendien legde hij ook internationaal fotografen zoals Brassaï en Cartier-Bresson vast, evenals dirigenten zoals Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Simon Rattle en Von Karajan tijdens repetities.

De Mulder's werk omvatte ook veel huwelijksreportages, waarbij hij in zijn project "De vader van de bruid" opmerkte dat vaders vaak aan de zijlijn stonden en toekeken. Hij besefte dat het vastleggen van hetgeen niet gefotografeerd wordt, ervoor zorgt dat het verloren gaat, en maakte het daarom zijn missie om belangrijke momenten en emoties vast te leggen.

Hoewel deze aanvankelijk als banale fotografie werden beschouwd, wist De Mulder ze te verheffen tot meer universele en sociale beelden. Zijn foto's legden niet alleen de gebeurtenissen vast, maar gaven ook een diepgaandere betekenis aan de momenten. Zijn werk trok de aandacht van Fritz Kempe, een belangrijke figuur in de Duitse fotografie, en De Mulder's huwelijksfoto's werden tentoongesteld onder de titel "Bruiloft in Vlaanderen" in de Staatliche Landesbildstelle in Hamburg.

Walter De Mulder's fotografie heeft een bijdrage geleverd aan het behoud van het visuele geheugen van Vlaanderen. Zijn meesterlijke techniek, het vermogen om de essentie van zijn onderwerpen vast te leggen en zijn aandacht voor het verdwijnende landelijke Vlaanderen hebben zijn werk tijdloos gemaakt. Zijn foto's blijven ons herinneren aan de schoonheid, menselijkheid en veranderingen die inherent zijn aan de menselijke ervaring en de samenleving.[3][4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Walter De Mulder. (n.d.). In Vlaams Documentatiecentrum voor de Nieuwste Geschiedenis. Geraadpleegd via https://advn.be/nl/zoeken/walter%20de%20mulder Maurits, Marcel. (2003).

Zorg voor onaangepasten: historische schets van de ontwikkeling van de zorg voor geesteszieken en misdadigers. Reeks: Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, 65(1-2). Kortrijk: Stichting Kunstboek. ISBN 9789058560353.

Cools, Marc. (2008). Een verhaal van vrijheid en macht: geschiedenis van de psychiatrie in België. Leuven: Acco. ISBN 9789033452575.

Gemeente Laarne. (z.d.). Foto's Walter De Mulder. Geraadpleegd op 26 april 2023, van https://www.laarne.be/fotos-walter-de-mulder

zwart-wit fotoarchief Walter De Mulder. https://opac.amsab.be/Search/Results?lookfor=walter+de+mulder&type=AllFields&filter%5B%5D=collectie_facet%3A%22Walter+De+Mulder%22

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hendrik, Ollivier, Fototentoonstelling Walter De Mulder Land en Gezicht in Vlaanderen 1960-2000 (2006). Geraadpleegd op 11-06-2023.
  2. Hendrik, Ollivier, Fototentoonstelling Walter De Mulder. Brood en Rozen (2006). Geraadpleegd op 11-06-2023.
  3. NWS, VRT, Fotograaf Walter De Mulder (89) overleden, chroniqueur van het dagelijks leven. vrtnws.be (28 juli 2022). Geraadpleegd op 11 juni 2023.
  4. Bosch, Veerle Vanden, Fotograferen tegen het verdwijnen. De Standaard (11 juni 2023). Geraadpleegd op 11 juni 2023.