Gebruiker:Biozonder/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Staphefekt is een endolysine, een enzym dat bacteriën kan doden. Staphefekt doodt alleen Staphylococcus aureus-bacteriën. Het wordt gemaakt door de natuurlijke vijand van de S. aureus-bacterie: de Staphyloccus aureus-faag. Een bacteriofaag of faag is een virus dat alleen een bepaalde bacteriesoort kapot maakt. Het gebruik van fagen om bacteriën te doden heet ook wel faagtherapie of enzybiotica.

Antibioticaresistentie[bewerken | brontekst bewerken]

Niet alleen de Staphylococus aureus-bacterie wordt gedood door Staphefekt, maar ook de antibioticaresistente S. aureus (ook wel bekend als MRSA of de ziekenhuisbacterie). Deze bacterie is moeilijk te bestrijden door zijn resistentie tegen de meeste antibiotica.

Bij faagtherapie of enzybiotica, zoals Staphefekt, speelt het probleem van resistentie niet. Het enzym Staphefekt zorgt ervoor dat de S. aureus bacterie snel en gericht onschadelijk gemaakt wordt waardoor de bacterie geen tijd heeft om resistentie te ontwikkelen.

Toepassing op de huid[bewerken | brontekst bewerken]

Staphefekt wordt op dit moment toegepast in crèmes en voor huidaandoeningen waarbij de S. aureus-bacterie een rol kan spelen, zoals acne, eczeem, rosacea en andere huidirritaties. Doordat S. aureus irritaties, ontstekingen en jeuk veroorzaakt, kan het deze aandoeningen verergeren of mede veroorzaken. Tegelijkertijd zijn er goede bacteriën die de huid beschermen en gezond houden. Staphefekt doodt alleen de S. Aureus-bacteriën en laat de goede bacteriën in leven.

Staphefekt is ontwikkeld en gepatenteerd door het Nederlandse biotechnologiebedrijf Micreos in samenwerking met ETH Zürich.