Gebruiker:DetailMan/test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
True or False
Voormalige titel Ja/Nee
Speelduur per afl. 2 tot 8 minuten
Presentatie Olav Mol en Jack Plooij
Uitzendingen
Start Begin 2017
Afleveringen 42
Portaal  Portaalicoon   Televisie

True or False is een reportage-serie van Jack Plooij en Olav Mol die te zien is in het programma Formule 1 Café. Het bestaat uit een interview met alleen maar stellingen die voorgelegd wordt aan mensen gerelateerd aan de Formule 1. Jack en Olav omschrijven zich bij deze reportages als 'The Dutch Inquisition'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het item was voor het eerst te zien in het Formule 1 Café begin 2017. Ook was het in augustus 2017 te zien in het programma Peptalk. Toen werd de vader van Max Verstappen, Jos Verstappen, geïnterviewd, omdat Max te gast was in het programma. Dit was allemaal nog onder de naam Ja/Nee. Een antwoord als 'ja' of 'nee' dekt bij een stelling echter niet echt de lading. Nog voordat de Formule 1 in 2018 van start ging, werd besloten om het item te veranderen naar True or False, iets wat internationaal gezien aantrekkelijker is om mee te beginnen. Zoals Rob Kamphues in de eerste aflevering van het Formule 1 Café in 2018 over de titel zei: "Vorig jaar kwamen ze (Jack en Olav red.) er al achter dat dat soms onhandig viel in het buitenland, dus hebben ze er van gemaakt: True or False." In de loop van de geschiedenis zijn er verschillende coureurs, teambazen en andere figuren rondom de Formule 1 voorbij gekomen. Met name kopstukken als Max Verstappen en Sebastian Vettel, zowel afzonderlijk als tegelijkertijd, zijn bijvoorbeeld voorbijgekomen in de reportages.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Een dergelijk interview wordt meestal gehouden in de Formule 1 paddock. Iemand staat voor een vlakke achtergrond tussen Jack en Olav in. Hij krijgt minstens 10 stellingen voorgelegd, die hij moet beantwoorden met 'true' of 'false'. De stellingen gaan hoofdzakelijk over racen en daaraan gerelateerde zaken, maar ze gaan soms bijvoorbeeld ook over persoonlijke betrekkingen. Altijd heeft degene die geïnterviewd wordt een rode kaart. Die wordt gegeven door Jack of Olav, voordat het interview begint. De rode kaart mag slechts één keer worden ingezet. Als iemand een stelling niet wil beantwoorden met 'true' of 'false', mag hij de rode kaart omhooghouden. De geïnterviewde mag achteraf altijd wel terugkomen op vragen die hij lastig vond, inclusief de vraag van de vaak getrokken rode kaart.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het interview is vaak erg lastig,[bron?] omdat er minder goed politiek correcte antwoorden kunnen worden gegeven die vaak voorkomen in de Formule 1. De kracht van het interview is dan ook om achter dingen te komen als interviewer waar je normaal gesproken nooit achter komt. Coureurs als Daniel Ricciardo en Carlos Sainz gaven na het interview aan dat het goed in elkaar zat. Günther Steiner zei na afloop ook dat het anders dan anders was: "Je moet nadenken. Normaal gesproken zeg je hetzelfde steeds maar weer, je traint het, maar hier moet je nadenken."

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]