Gebruiker:Doc Brown/Schrijfwedstrijd 2008

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overlegpagina Schrijfwedstrijd 2008

Deze pagina is bedoeld voor overleg tussen eVe Roept u maar! en Doc Brown (overleg) aangaande de Wikipedia Schrijfwedstrijd 2008.

Tijdpad[bewerken | brontekst bewerken]

  • 16 november: Aanvang schrijfwedstrijd.
    • 23 november: Tussentijdse controle. (Doc Brown afwezig op deze dag)
    • 30 november: Tussentijdse controle.
    • 7 december: Tussentijdse controle.
    • 14 december: Tussentijdse controle.
  • 14 december: Einde schrijfwedstrijd.
  • Na 15 december: Beoordeling door jury.

Handige links[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een bijzonder land - Han van der Horst. ISBN 9789035132832 uitgeverij Bert Bakker/Prometheus. Hoofdstuk 7 (blz 76): "De Hanze"
  • ...
Overleg

» Nieuw kopje toevoegen «

Hanze![bewerken | brontekst bewerken]

 » Gekopieerd van Overleg gebruiker:Doc Brown. « 

He Doc, super dat het gelukt is om "Hanze" te bemachtigen! Ik heb de ouderwetse encyclopedie er eens op nageslagen maar daar staat niet zoveel in. Ik heb echter zelf wat materiaal over de VOC waar van alles in staat over de bonje die de VOC met de Hanze heeft gehad, en ik heb een docent geschiedenis in de familie waarvan ik hopelijk een en ander aan naslagwerken kan lenen. Het gaat vast en zeker lukken!
Wat denk je trouwens, zouden we een aparte overlegpagina moeten gaan aanleggen waarop de jury ons kan volgen? Of gebruiken we gewoon Overleg:Hanze? Groetjes en nog een fijne zondagavond Glimlach - eVe Roept u maar! 2 nov 2008 20:12 (CET)

Hoi hoi! Heel fijn inderdaad! Dus met de bronnen zit het wel goed! Ik zal zelf ook zoveel mogelijk informatie gaan inwinnen om me wat te oriënteren voor de mogelijke deelonderwerpen.
» Wat de overlegpagina betreft, ik denk dat we beter een aparte kunnen maken, maar wel even op overleg van Hanze vermelden waar we mee bezig zijn (sowieso komt er nog een sjabloon op Hanze om aan te geven dat het artikel bewerkt wordt voor de schrijfwedstrijd). Maar waar we hem aanmaken moeten we even kijken, dat kan in onze gebruikersruimte of misschien op Overleg:Hanze/Schrijfwedstrijd 2008.
Ik ben er nu weer vandoor, dus ik hoor het wel! Groetjes, Doc Brown (overleg) 2 nov 2008 20:25 (CET)
Hey Eve, ik heb Gebruiker:Doc Brown/Schrijfwedstrijd 2008 aangemaakt als overlegpagina voor de schrijfwedstrijd omdat ik me bedacht dat we dat beter kunnen loskoppelen van het artikel zelf. Ik zal zo nog wat zaken toevoegen aan die pagina zodat het gelijk als ons 'zenuwcentrum' kan dienen. Ik zie je daar wel! Groetjes, Doc Brown (overleg) 12 nov 2008 13:04 (CET)
OK, ik zal zo ff kijken! Ik heb de docent geschiedenis in kwestie trouwens ff gemaild, dus ik hoop dat ik binnenkort een hele stapel naslagwerken ter beschikking heb :-) Groetjes eVe Roept u maar! 12 nov 2008 13:09 (CET)

 » Einde kopie « 

Heel netjes! Trouwens, ik heb net een onderdeeltje 'Handige links' gemaakt hierboven, als je wat tegenkomt; voeg ze daar toe :-) Dan hebben we een gedeelde bladwijzerlijst. Groetjes, Doc Brown (overleg) 12 nov 2008 13:23 (CET)
Helaas helaas... Hanze is niet zijn expertisegebied dus hij komt ook niet verder dan de algemene info die in alle canon-boeken ook al staat. Daar heb ik er zelf ook één van dus die zal ik als bron vermelden binnenkort (heb 'm nu niet bij de hand). Dat wordt naar de bieb gaan dus! Groetjes eVe Roept u maar! 14 nov 2008 15:37 (CET)
Geen probleem, we zullen daar ook vast wel genoeg kunnen vinden ja. Ik heb vandaag nog wat rondgezocht in een klein tweedehands boekenwinkeltje hier in de buurt. Genoeg geschiedenis, maar niks over de Hanze. Hij zou nog voor me kijken. Maar anders hebben we zeker de bibliotheek en internet nog natuurlijk. Doc Brown (overleg) 14 nov 2008 15:54 (CET)

Aanpak[bewerken | brontekst bewerken]

Zo, sorry dat ik niks meer heb laten horen. Was bij m'n ouders vanwege computerperikelen, heb een nieuwe PC met ze uitgezocht die ik nog moet installeren voor ze. Maar goed; mooi aantal links wat je hebt toegevoegd! Dat zal zeker van pas komen.

Hoe gaan we het aanpakken? Ik denk dat we sowieso moeten bekijken hoe we het onderwerp precies willen gaan vertellen. Er zijn verschillende Hanzes geweest, en het huidige artikel gaat dus voornamelijk over de Duitse Hanze. De twee andere "bekende" hebben hun eigen artikel, maar die zouden we natuurlijk in het kort nog kunnen aanhalen? En dan is het natuurlijk de vraag of er méér interessante Hanzes zijn geweest buiten de Duitse Hanze, en of we daar ook wat over willen/kunnen vertellen.

Er zijn ook veel andere artikelen op Wikipedia te vinden die iets met Hanze te maken hebben, van Hanzesteden tot Hanzedagen. Daar kunnen we natuurlijk mooi naar verwijzen in een stukje tekst i.p.v. zo'n "Zie ook" kopje.

Afbeeldingen zouden natuurlijk ook erg mooi zijn. De Duitse Wiki heeft best veel afbeeldingen, dus daar kunnen we misschien wat van gebruiken. Die kaart die nu in het artikel staat vind ik erg mooi, misschien is het een idee om die na te maken maar dan in het Nederlands? Dat lijkt me wel een leuk werkje namelijk :-) Al is deze ook niet slecht, in het Engels maar alle plaatsen zijn in de oorspronkelijke taal. Mag misschien wel wat aangepast worden vanwege die schaduw bovenin.

Wat voor beeld heb jij?

Groetjes, Doc Brown (overleg) 17 nov 2008 19:38 (CET)

Die kaart kan inderdaad wel aangepakt: een Nederlandstalige versie zou heel fijn zijn inderdaad! Ik kan ook wel zorgen voor aanpassing, maar als jij het leuk vindt om te doen dan mag je wat mij betreft je gang gaan ;-)
De aanpak, sja, zullen we eerst maar eens shoppen bij en:wiki en de:wiki? Of is dat "te makkelijk"? Ik heb van het hoofdstuk over de Hanze uit het boek dat ik heb (zie hierboven) een eigen verhaaltje gemaakt maar dat is niet zo makkelijk in te passen in wat er nu al staat. We zouden er natuurlijk ook een volledig ander artikel van kunnen maken, maar bouwen vanuit wat je al hebt is wel zo netjes. Hmmm, lastig. Ik zal wel vast e.e.a. gaan vertalen, daarmee kan ik deze week al makkelijk aan de slag. Mijn eigen verhaaltje zal ik ergens deze week 's avonds proberen uit te werken, dat kan ik dan wel even hier neer zetten, dan kun je er even een blik opwerpen. Er staat ook wat in over het feit dat de Hanze niet altijd "vreedzaam streed" en over oorlogen die de Hanze voerde tegen Waldemar van Denemarken. Interessante materie te over dus! Groetjes eVe Roept u maar! 18 nov 2008 13:01 (CET)
Het lijkt me geen slecht plan om bijvoorbeeld de indeling van EN en/of DE te gebruiken als basis voor ons artikel. En daar dan nog een mooi stuk over de Nederlandse steden aan vast te plakken, helemaal omdat het nu deel uitmaakt van de Canon. Ik kijk erg uit naar je stuk(je).
Wat ik zelf deze week kan doen durf ik niet te zeggen, vrijdag ben ik al vroeg weg om pas maandag weer thuis te zijn. Daar moet ik nog het e.e.a. voor voorbereiden evenals andere werkzaamheden. Maar vanaf volgende week heb ik, als het goed is, tijd genoeg. En dan zal ik ook de materie mijn volle aandacht kunnen geven. Dus dan weet je in ieder geval waar ik (niet) mee bezig ben Knipoog. Groetjes, Doc Brown (overleg) 18 nov 2008 14:50 (CET)
Ik ben zo brutaal geweest om mijn tekst in het artikel te zetten, maar ik heb nog geen gebruik gemaakt van de anderstalige wiki's. Ik heb het boek waar ik de informatie uit heb onder het kopje "literatuur" gezet. Er kan nog heel veel bij en de volgorde is misschien nog niet optimaal, maar het begin is er. Groetjes! eVe Roept u maar! 20 nov 2008 20:56 (CET)
Goedemorgen, goed werk! Ik zal er volgende week mijn licht over laten schijnen, ik moet zo de deur uit. Alvast een fijn weekend! Groetjes, Doc Brown (overleg) 21 nov 2008 07:40 (CET)

E-mail[bewerken | brontekst bewerken]

Hey Eve, je hebt mail. Groetjes, Doc Brown (overleg) 1 dec 2008 13:17 (CET)

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

Heb getracht contact op te nemen met de maker van die Poolse kaart, maar volgens mij is hij niet echt meer actief op Wikipedia. Heb z'n oorspronkelijke gebruikerspagina op pl.wiki getraceerd, maar ook daar is al een hele tijd niks meer gebeurd. Dus dan zouden we die kaart kunnen retoucheren zodat we onze eigen tekst erin kunnen zetten, of we maken een geheel nieuwe. Dat is in ieder geval een stuk origineler en je hebt wat meer controle. Ik zag dat op de kaart de verschillende "Kontore", de belangrijkste handelsposten staan aangegeven (Zie en.wiki), dat mag wel wat duidelijker bijvoorbeeld.

En je hebt natuurlijk die originele kaart die je bovenaan op de en.wiki ziet, is ook mooi. Maar die zou ook nog wat bewerkt moeten worden omdat een belangrijke stad als Bergen bijna wegvalt door die schaduw bovenaan.

M.a.w. zullen we een nieuwe maken? Op basis van een mooie kaart van Europa. Dat kan wat moderner, of ook weer in zo'n ouderwetse stijl. Dat laatste past natuurlijk wel mooi bij al die mooie illustraties die er beschikbaar zijn.

Groetjes, Doc Brown (overleg) 1 dec 2008 13:50 (CET)

Ha Doc, allez votre corridor, je voorzetje ziet er prachtig uit! Als je trouwens het woord "Kontor" gaat gebruiken in de meervoudsvorm, moet dat dan niet "Kontors" zijn in het Nederlands? In mijn woordenboek staat het woord niet, hmmm. Mocht het een probleem geven houd het dan maar gewoon in het enkelvoud, voor de zekerheid. Groetjes! eVe Roept u maar! 2 dec 2008 11:10 (CET)
Heb je een nieuwe versie doorgestuurd, iets andere stijl. Maar zoals ik al zei, lijkt me goed om de kaart te updaten met nieuwe informatie naarmate de tekst vordert.
Uhm, er bestaat ook een Nederlands artikel zie ik: Kontor, die heeft het inderdaad over Kontors! Weer een probleem de wereld uit! ;-)
Groetjes, Doc Brown (overleg) 2 dec 2008 13:56 (CET)

Interessante sub-onderwerpen om aan te stippen[bewerken | brontekst bewerken]

Hanzesteden[bewerken | brontekst bewerken]

Op en.wiki en de.wiki staan alle Hanzesteden vermeld, de Duitse (zie hier) is het meest uitgebreide, maar niet geschikt om in dit artikel te zetten omdat het simpelweg te lang is. De Engelse deelt het in in leden van de Hanzegroep, Kontors en "andere steden met een Hanze gemeenschap". Nog steeds erg lang, maar wel korter. Zal ik de Engelse lijst vertalen en plaatsen? Misschien in een tabel met 3 of 4 kolommen zodat het geen ellelange lijst wordt. Doc Brown (overleg) 2 dec 2008 14:14 (CET)

Ja prima, je kunt er evt. een kleiner lettertype voor gebruiken of de lijst uitklapbaar maken, kijk maar even wat het meest praktische en/of mooiste is. Grtjs eVe Roept u maar! 2 dec 2008 14:27 (CET)
Da's zeker een goed idee! Ik ga ermee aan de slag! Groetjes, Doc Brown (overleg) 2 dec 2008 14:28 (CET)
Uhm, er bestaat al een lijst haha. Zie Hanzestad. Dus, even in het achterhoofd houden. Valt misschien nog te verbeteren of op de een of andere manier in ons artikel te verwerken. Groetjes, Doc Brown (overleg) 2 dec 2008 18:04 (CET)

Schepen van de Hanze[bewerken | brontekst bewerken]

Zie link in titel Glimlach.

Groetjes, Doc Brown (overleg) 11 dec 2008 20:19 (CET)

Ook even dat andere kopje geschreven: Invloeden op de economie. Misschien kan er nog een afbeelding bij. Groetjes, Doc Brown (overleg) 11 dec 2008 21:13 (CET)

Sjabloon en Oorlog en geweld[bewerken | brontekst bewerken]

Navigatiesjabloon[bewerken | brontekst bewerken]

Hey Eve! Zoals je wellicht hebt gezien heb ik het navigatiesjabloon definitef gemaakt op NavigatieHanze en op de pagina's uit de categorie Hanze geplaatst. Met uitzondering van de genoemde steden. Hiervoor wilde ik eigenlijk een ingeklapte uitvoering maken omdat hij anders teveel ruimte zou innemen. Echter wilde ik dat "dynamisch" maken, dus dat hij bij de normale pagina's uitgeklapt is maar bij de steden ingeklapt. Maar dat gaat geloof ik niet lukken. Andere optie zou zijn om dan 2 uitvoeringen te maken. Maar da's eigenlijk ook niet zo praktisch omdat je bij eventuele wijzigingen dan 2 sjablonen moet bewerken. Dus dan laten we het maar zo?

Ja, prima, het is een duidelijk sjabloon zo. Ingewikkelder moeten we het niet maken hoor. Groetjes eVe Roept u maar! 13 dec 2008 22:21 (CET)

Oorlog en geweld[bewerken | brontekst bewerken]

Heb het kopje Oorlog en geweld weg gehaald omdat die inhoud al werd behandeld in bij het kopje Hoogtepunt, heb wel even de naam van de betreffende koning overgenomen :-)

Ik zag het, maar ik heb nog wel ff verbeterd hoe die koning aan zijn einde is gekomen, hij is namelijk niet gedood maar ging "gewoon" dood tijdens de oorlog. Sja, ook dat gebeurt... - eVe Roept u maar! 13 dec 2008 22:21 (CET)
Goed zo! :) Doc Brown (overleg) 13 dec 2008 22:56 (CET)

Ik zag dat je nog wat kleine aanpassingen had gedaan! Prima! Zag alleen nog een dingetje: "De Pruisische kwartiersteden Thorn, Elbing, Koenigsberg en Riga en Dorpat", neem aan dat je Königsberg bedoelt? Koenigsberg is een speciale-tekenloze Duitse spelling geloof ik. En er staat 2 keer "en". Zal het even aanpassen!

Ja dat bedoelde ik idd, dat is idd de tekenloze Duitse spelling (ik was in notepad aan het editten en kon zo gauw de umnlauts niet vinden) - eVe Roept u maar! 13 dec 2008 22:21 (CET)

Verder, zoals ik al zei, ben ik er morgen niet. Zal in de avond thuiskomen. Maar ik vertrouw je ;-) Knutsel en sleutel er nog maar even aan waar nodig en dan zie ik morgenavond het resultaat wel! :-) Nu ziet het er in ieder geval al erg goed uit! Goed werk! Groetjes, Doc Brown (overleg) 13 dec 2008 18:06 (CET)

Ben er ook erg blij mee! Dank voor de prettige samenwerking :-) en ik zie je morgenavond wel weer - eVe Roept u maar! 13 dec 2008 22:21 (CET)
Insgelijks! Glimlach Groetjes, Doc Brown (overleg) 13 dec 2008 22:56 (CET)

Afbeeldingen en Hanze tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Hey Eve,

Toen ik een categorie uit aan het zoeken was voor de kaart (had er een meegegeven maar die was weer verwijderd) kwam ik de Commons categorie: Hanse cities tegen. Met o.a. foto's van Kampen en Deventer. Ik kon zo snel niks ontdekken van de gebouwen die genoemd worden maar er staan wel mooie oude kaarten. Misschien is het wat om door heen te bladeren? Wie weet of je nog wat tegen komt.

En het viel me ineens in dat er tegenwoordig ook nog steeds een Hanzeverbond is, het wordt vaag genoemd bij het 'Einde van de Hanze' maar kan misschien wat beter belicht worden nog? Kijk maar even of je er nog tijd voor kan vrijmaken!

Ik ben er nu vandoor. Groetjes, Doc Brown (overleg) 14 dec 2008 09:07 (CET)

Ik had al wat foto's van Lubeck erbij gezet (een oude tekening en een foto van een stadspoort) dus nog meer foto's lijkt me wat overdone, maar ik zal ff kijken of ik wat afbeeldingen kan vervangen door betere. Ik zal wel ff zoeken naar info over het huidige Hanzeverbond, da's inderdaad interessante info. Groetjes! eVe Roept u maar! 14 dec 2008 11:12 (CET)
Ben ik weer! Ik heb van de Nedersaksische Wiki info gehaald over de Nieuwe Hanze, zie hier. Wel leuke info. Ik heb uit het oorspronkelijke nds-artikel de bewering dat de Nieuwe Hanze het "grootste vrijwillige samenwerkingsverband tussen steden en plaatsen" is weggelaten, dat vond ik irrelevant en de enige bron die ik ervoor kon vinden was de site van de Nieuwe Hanze zelf en dat leek me te subjectief. Groet! eVe Roept u maar! 14 dec 2008 11:49 (CET)
Ja, we hebben veel afbeeldingen maar is goed hoor! :-) Nieuw stuk ziet er prima uit! Groetjes! Een bij familie zittende Doc Brown (overleg) 14 dec 2008 16:06 (CET)