Gebruiker:EllenL1959/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Louisa Holthuysen (volledige naam Sandrina Louisa Geertruida, Amsterdam, 28 november 1824 - Amsterdam, 30 januari 1895) was enig kind van Pieter Gerard Holthuysen, die fortuin had gemaakt als koopman in vensterglas en Engelse steenkool, en Sandrina Louise Lepeltak. Het gezin Holthuysen maakte tussen 1833 en 1856 ieder jaar een reis door Europa, per rijtuig, trein en schip, altijd vergezeld door hun personeel en hun hondjes.

In 1855 kochten het echtpaar Holthuysen het pand Herengracht 605. Kort daarna overleed moeder Holthuysen (1856) en twee jaar later haar vader. Louisa erfde het huis met de inboedel en woonde daar tot 1861 met haar huisdieren, gezelschapsdame Mathilde Kleinmann en het overige personeel.

Louisa trouwde in 1861 met Abraham Willet. Zij hadden elkaar enkele jaren eerder al ontmoet, maar aangezien hij geen maatschappelijk aanzien genoot en een bohemienachtig leven leidde in Parijs, stemde de vader van Louisa niet in met een huwelijk. Na diens overlijden stond hen niets meer in de weg. Louisa en Abraham trouwden, beide 36 jaar oud, op huwelijkse voorwaarden. Louisa hield dus volledige zeggenschap over haar eigendommen. Ze gaf haar man een toelage van 40.000 gulden per jaar.

Louisa had haar voorliefde voor beeldende kunst, theater en literatuur meegekregen van haar vader. Abraham en Louisa bezochten regelmatig concerten en toneel- en operavoorstellingen. Louisa bouwde een collectie op van schilderijen van eigentijdse Franse en Nederlandse meesters; genretaferelen, dierstukken en bloemstillevens. Haar duurste aankoop was een pronkstilleven van Blaise-Alexandre Desgoffe, voor 5.000 gulden.

Louisa bracht de tijd door met winkelen met haar gezelschapsdame, wandelen met haar hondjes en het ontvangen van visites. Abraham overleed in 1888, Louisa overleefde Abraham een aantal jaren. Het echtpaar had geen kinderen. Louisa liet het huis, de inboedel en de kunstcollectie na aan de stad Amsterdam, op voorwaarde dat in het pand een museum zou worden gevestigd dat de naam van haar en haar man zou dragen. Dit is het huidige Museum Willet-Holthuysen.