Museum Willet-Holthuysen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Willet-Holthuysen
De "formele" tuin in Franse stijl

Museum Willet-Holthuysen bevindt zich in het pand Herengracht 605 in Amsterdam. Het is een voor het publiek geopend grachtenpand, met volledig ingerichte stijlkamers. Zo geeft het museum een beeld van het leven in een chic pand aan de Amsterdamse grachtengordel in de 18e en 19e eeuw.

Het museum heeft een aanzienlijke collectie zilver, keramiek, glaswerk, meubelen, boeken en kunstwerken. Naast de permanente collectie worden op de eerste verdieping wisselende tentoonstellingen gehouden. Museum Willet-Holthuysen wordt beheerd door het Amsterdam Museum.

Het huis werd in 1685-87 gebouwd voor Jacob Hop, pensionaris van Amsterdam. De huidige gevel, in Lodewijk XIV-stijl, stamt uit 1739. Er woonden achtereenvolgens zo'n twintig verschillende families in het huis, waaronder de koopmans- en regentenfamilies Deutz en Backer. De laatste bewoner van het pand, Louisa Willet-Holthuysen, liet in 1895 het huis en haar kunstverzameling na aan de stad Amsterdam. Sindsdien is het pand een museum.

Drie etages zijn te bezichtigen:

De zogenaamde blauwe salon, een stijlkamer die uit een ander grachtenpand naar het museum is verplaatst, bevat werk van Jacob de Wit, waaronder een grisaille-muurschildering.

Twee kleinere werken van William-Adolphe Bouguereau zijn te vinden in het museum.

De eerste conservator was de schrijver Frans Coenen, die in 1936 in Onpersoonlijke herinneringen de geschiedenis van het huis en de bewoners beschreef[1]. De huidige conservator Bert Vreeken promoveerde op 31 maart 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op de familie Willet-Holthuysen[2].

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Frans Coenen: Onpersoonlijke herinneringen. Bruna, Utrecht, 1936 en later. L.J. Veen, Utrecht / Antwerpen, 1983 en later.
  2. Hubert Vreeken: Bij wijze van museum. Oorsprong, geschiedenis en toekomst van Museum Willet-Holthuysen, 1853-2010. Dissertatie UvA, Amsterdam, 2010