Gebruiker:Gaetan Carlier/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sint-Denijskerk (Vorst)[bewerken | brontekst bewerken]

Deze katholieke kerk bevindt zich in het historische centrum van Vorst, tussen het sint-Denijsplein en de resten van de abdij. is gebouwd in romaanse stijl. De oudste resten uit de kerk dateert uit de

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van de huidige Sint-Denijskerk, zou in de 7de eeuw een lemen hut gestaan hebben, die dienst deed als kerk. Ze werd gewijd de eerste bisschop van Athene.

legende[bewerken | brontekst bewerken]

De legende van de Sint-Denijskerk is nauw verbonden met het ontstaan van de gemeente Vorst. Ze dateert van de 7de eeuw, de periode van de kerstening van de Franken.


12de eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige kerk ontstond als kapel voor de Heilige Alena en draagt nog altijd de Romaanse sporen uit die periode: een mooie rondboog en ramen, dichtgemetseld voor latere verbouwing. Alena was de dochter van de heer van Dilbeek. Stiekem trok ze er 's nachts op uit om christelijke misvieringen bij te wonen. Haar vader gaf zijn soldaten de opdracht haar terug te brengen naar Dilbeek. Ze behandelden Alena echter zo ruw dat ze zich stevig aan een boom vastklampte, haar arm eraf gerukt werd en ze stierf. Er verscheen een engel, die haar arm oppakte en op het altaar van de kapel legde. Het stoffelijk overschot werd in de kerk begraven en al gauw begonnen de wonderen die haar ouders ervan overtuigden dat ze zich moesten bekeren en zich in Vorst moesten laten dopen.



De Heilige Alena werd echter pas vereerd vanaf het einde van de 12de eeuw.


In het koor van de kapel van de Heilige Alena kan men de cenotaaf (leeg grafmonument) van de heilige bewonderen, die in 1193 heilig werd verklaard. Het is van de weinige grafmonumenten uit de 12e eeuw die in België bewaard gebleven zijn. De beenderen werden in 1524 naar de abdijkerk overgebracht en uiteindelijk in een fraaie schrijn van goud en zilver gelegd die men nog kan bewonderen in het koor van die kapel, net als een relikwieënkast met een arm en de kaak van de heilige. In de 12e eeuw werd er een romaanse kerk gebouwd tegen de kapel van de Heilige Alena, die in de 13e eeuw werd vervangen door een vroeg gothisch gebouw: het koor van de huidige Sint-Denijskerk.