Gebruiker:Graaze/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zicht op de Heuvel van Slane

DE HEUVEL VAN SLANE (The Hill of Slane)[bewerken | brontekst bewerken]

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

FOTO VAN HET PROFIEL VAN DE HvS

De Heuvel van Slane bevind zich ongeveer 500m. ten noorden van het dorp Slane, een plaats in het Ierse graafschap County_Meath, gelegen aan de oever van de rivier Boyne. Het typisch profiel van de Heuvel van Slane domineert de omgeving en is zichtbaar over een breed gebied.
Deze heuvel is een belangrijk historisch complex. Men vind er, naast hoofdzakelijk middeleeuwse gebouwen en begraafplaats, een Normandische motte opgeworpen op een prehistorische grafheuvel en omgeven door een prehistorische omwalling[1].

Maar hij is vooral bekend voor het verhaal van St.Patrick, die er in 433 het Paasvuur ontstak dat de start betekende voor de bekering van Ierland tot de Rooms-Katholieke Kerk.[2]

FOTO VAN HET BEELD VAN ST.PATRICK

De heuvel is 158m. hoog en bevind zich 3km ten noordwesten van het UNESCO Werelderfgoed Brú na Bóinne. Knowth en Newgrange zijn zichtbaar vanop de zuidoostelijke flank. Vanaf de zuidelijke flank heeft men een ongehinderd uitzicht op de brug, vroeger een doorwaadbare plaats, over de rivier Boyne, de bergen ten zuiden van Dublin (Dublin Mountains) en de Hill of Tara, de zetel van de toenmalige Hoge Koning van Ierland.

Het kerkhof rondom de kerk wordt nog steeds gebruikt door de lokale bevolking. Een begrafenis traditie die meer dan 1500 jaar geleden begonnen is.[3]

De heuvel heeft door de eeuwen een constante stroom van archeologen en geschiedkundigen zoals Wilde en Orpen aangetrokken, maar ook dichters en kunstenaars zoals Beranger en Du Noyer vonden er inspiratie.[4]

Aangezien archeologisch onderzoek op de Heuvel van Slane grotendeels onbestaand is, blijft er nog veel potentiaal voor verder onderzoek. In de huidige tijd wordt dit echter overschaduwd door Knowth en Newgrange in Brú na Bóinne.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]


Pre-history

In de Metrical Dindsenchas, een gedicht geschreven in de 12de eeuw, staat te lezen dat Sláine, de koning en rechter van de Fir Bolg gestorven is en begraven in een grafheuvel genaamd Dumhach Sláine.[5] Hij was de leider van de Gálioin stam.
De verwijzing Dumhach Sláine duikt regelmatig op in de geschiedschrijving van de Hill of Slane. Het woord Dumhach duid op een grafheuvel.

De Anglo-Normandische motteheuvel op de westelijke top van de heuvel bevind zich in een enclosure. Dit is geen normale handelswijze voor een motteheuvel, maar wel voor een grafheuvel. Dit laat dus veronderstellen dat de motteheuvel gebouwd is op een grafheuvel die voordien het middelpunt van de enclosure was.[1]
Deze motteheuvel en de enclosure liggen op terrein dat eigendom is van het kasteel van Slane en is niet toegankelijk voor het publiek.


Sint Patrick, de komst van het christendom.

{?? TOEVOEGEN VAN BESCHRIJVING VAN DE GEBEURTENISSEN IN HET LEVEN VAN ST.PATRICK VOOR ZIJN KOMST NAAR IERLAND?}
In de 7de eeuw beschrijven de hagiologen Muirchú en Tireachan het leven van St.Patrick en meer bepaald het ontsteken van een vuur op de vooravond van wat nu Pasen is.[2] Volgens hun beschrijving is dit gebeurd op Fertae Fer Feic. (de grafheuvel van de mannen van Feic) De oudheidkundige James Ware verbond de naam Fertae Fer Feic met de Heuvel van Slane.[4] Andere bronnen stellen echter dat andere plaatsen in de vallei van de Boyne evengoed aan de beschrijving kunnen voldoen en dat het dus niet geheel zeker is dat het Paasvuur op de Heuvel van Slane ontstoken geweest is.[4]


St. Patrick arriveerde een jaar voordien en vestigde zich in Co. Down. In het jaar 433 zeilde hij langs de kust in zuidelijk richting en landde in Inher Colpa, vanwaar hij de Boyne kon opgevaren. Patrick koos de Heuvel van Slane om zijn aankomst aan te kondigen in de Boyne Valley en in Ierland. Dit deed hij, aangezien het Pasen was, door het Paasvuur aan te steken. De druiden in Tara, waar Laoghaire, de Hoge Koning van Ierland zetelde, bereiden op dat moment het belangrijke Beltane feest voor. En volgens de rituele gebruiken mocht er in het hele koninkrijk geen vuur branden die nacht. St. Patrick was dus in directe overtreding met zijn Paasvuur (Paschale Fire). Het vuur werd gezien vanop de heuvel van Tara en de druïden voorspelden koning Laoghaire dat tenzij dit vuur dezelfde nacht nog werd uitgedoofd, het nooit zou meer zou kunnen gedoofd worden. De koning was woedend en liet St.Patrick voor hem leiden. Maar elke keer dat zijn druïden St.Patrick met hun magie uitdaagden, werden ze verslagen. {?? TOEVOEGEN VAN HET SHAMROCK VERHAAL ??} Uiteindelijk en met tegenzin liet de Koning toe dat St. Patrick het christendom predikte in Ierland. Een van de druiden, Erc, was de enige die de eer betoonde aan St.Patrick en hij was de eerste die zich bekeerde. Hij werd de eerste bisschop in Ierland en stichtte een klooster op de Heuvel van Slane. Hij verrichte missie werk in heel Ierland en kwam op hoge leeftijd terug naar Slane waar hij in een hermietenhut leefde aan de oever van de Boyne. Op deze plaats is later een kleine kapel opgericht die nu echter totaal vervallen is. {?? TOEVOEGEN VERHAAL VAN ST.ERC ??} In de winter van 512 of 514 is Erc overleden. Hij is begraven op de Heuvel van Slane. Nu nog kan men de "bone-box" zien waar zijn beenderen bewaard werden. Bone-boxes zoals deze ziet men meestal in het westen van Ierland, een goed voorbeeld is Termon Cronain in de Burren.

ca. 500AD - 700AD. Volgens C.Manning[6] stammen een muur van de kerk en een hoeksteen uit de Pre-Romanesque periode.

653AD: Dagobert II van Austrasië werd, na de moord op zijn vader, verbannen. Hij was 2 jaar oud. Een franse bischop die connecties had met de abdij op de Heuvel van Slane, bracht hem daar voor zijn verdere opvoeding.

{?? TOEVOEGEN VERHAAL DAGOBERT EN DE DA VINCI CODE ??}
8ste eeuw: de Hill of Slane heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk godsdienstig en juridisch centrum.[4]

833AD: Slane en Fennor geplunderd door de "heidenen" (Vikings)
854AD: Bisschop Sodamna marteld door Ostmen (Vikings die zich op de oostkust gevestigd hebben)
938AD: geplunderd door Ostmen
947AD: 1600 buitenlanders van Athcliath (Vikings vanuit Dublin) werden gedood of verdrinken in de Boyne bij een aanval op Slane.
948AD: Het jaar daarna kwamen ze echter terug en verbranden ze op de Heuvel van Slane de ronde toren (Cloicteach) waarin de crosier van Erc en vele andere, belangrijke zaken en "de beste klok van Ierland" volgens de Annals of Clonmacnoise vernietigd werden.
1002AD, 1156AD, 1161AD: vernietigd opnieuw en opnieuw

1028 Het Hoge Kruis van Slane viel, ontplofte of vloog op en verspreidde zich? Volgens de overlevering. Dit is waarschijnlijk het kruis waarvan delen te zien zijn in de Rooms Katholieke kerk in Slane. Volgens T.J.Westropp, ("Slane in Bregia." 1901) is een steen met interlace ingemetseld in een huis in Slane dorp. Niemand herrinerd zich echter waar dit is.

ca.1200AD: het middenstuk van de kerk stamt uit deze tijd, waarschijnlijk na een wederopbouw.

15de eeuw: uitbreiding van de [rectory] tot [chantry] college

15 en 16de eeuw:

_vergroting van de kerk door toevoeging van de zijkapel en klokkentoren. { toevoeging gezicht in toren}

_uitbreiding en verfraaiing van het college

Anglo-Irish

1170 verwoest door Dermot MacMurrough, koning van Leinster en de graaf van Strigul [Strongbow]
1175 [Mottekasteel] op de heuvel gebouwd door Richard Fleimenn (Fleming). Vernietigd door Maelsechlainn, Prins van Cenel Eogain.
Gebieden toegekend aan Archembald Flemyng (kleinzoon van Archembald of Flanders, Devonshire) First Baron [Ref 4]
1185-1213, Stephen Second Baron Fleming
1242-1260, Baldwyn Derde Baron Fleming
...
1315 Robert Bruce, de koning van Schotland, stak de Boyne over in Slane en dode vele dorpelingen

Ref:

1_Westropp, T.J. 1901. ‘“Slane in Bregia,” county Meath: its friary and hermitage’, JRSAI 31, 404-30.

2_http://www.newgrange.com/irish_passage_graves.htm Irish Passage Graves: Neolithic tomb-builders in Ireland and Britain 2500 B.C by Michael Herity. Published in 1974 by Irish University Press, Dublin, Ireland.

3_https://www.geni.com/people/Dagobert-II-king-of-Austrasia/347216548970004818

4_http://www.flemmingfamily.org/the-early-flemmings.html

5_Seaver M, Brady C. 2011. Hill of Slane. Archaeology Ireland Heritage Guide No. 55

6_http://www.worldheritageireland.ie/bru-na-boinne/

7_https://www.knowth.com/index.htm

  1. a b (en) Michael Herity (1974), Passage Graves: Neolithic tomb-builders in Ireland and Britain 2500 B.C. Irish University Press, Dublin, Ireland..
  2. a b (en) F.J. Byrne, P. Francis. (1994), ‘Two Lives of Saint Patrick: “Vita Secunda” and “Vita Quarta”’. the Royal Society of Antiquaries of Ireland, pp. 5-117.
  3. (en) CONOR BRADY, KEVIN BARTON AND MATTHEW SEAVER (2012), Recent geophysical investigations and LiDAR analysis at the Hill of Slane, Co. Meath. The Hill of Slane Archaeological Project (HoSAP), p.135.
  4. a b c d (en) Matthew Seaver, Dr. Conor Brady (2011), Guide to the Hill of Slane. Archaeology Ireland, Media House, Dublin.
  5. (ga) Edward Gwynn (vertaling) (1906), The Metrical Dindshenchas. Dublin Institute for Advanced Studies, Dublin, poem 77.
  6. C.Manning (2008), A pre-Romanesque church at Slane. Peritia, pp. 346-352.