Naar inhoud springen

Gebruiker:Iokenob/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verzetsmonument aan de Verzetslaan
Het monument op 4 mei
Jaar 1965
Materiaal Steen
Locatie Verzetslaan, Deventer
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Verzetsmomument aan de Verzetslaan in Deventer is een monument opgericht ter ere van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetsstrijders afkomstig uit Deventer. Het monument werd onthuld op 4 mei 1965.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De 57 namen op de muur

Het monument, ontworpen door de gemeentedienst, bestaat uit een grote stenen muur van enkele meters breed. Op de muur zijn 57 namen aangebracht. Deze namen behoren toe aan verzetsstrijders uit Deventer die gedurende de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Onder de namen staat de volgende tekst:

Burgers van Deventer omgekomen in het verzet 1940-1945 "Heer help mijn land, ik kom wel terecht"

Voor de muur bevindt zich een opbollende stenen cirkel, waarop een grote stenen bloembak is geplaatst. Tegenover de muur, aan het water, staan twee massief stenen zitbanken, waarnaast een vlaggenmast geplaatst is.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werd op het Grote Kerkhof reeds een eerste verzetsmonument opgericht, het Deventer Verzetsmonument. Dit monument was echter gewijd aan alle Nederlandse verzetsstrijders, niet specifiek voor hen die afkomstig waren uit Deventer. Het gemeentebestuur wenste deze personen toch specifiek te vermelden, wat hen ertoe bewoog een tweede verzetsmonument te construeren. Het monument werd in 1964 aangelegd op voormalig terrein van de Boreelkazerne, waarna het monument officieel onthuld werd op 4 mei 1965.