Gebruiker:Karmakolle/Kladblok/Dorothea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Onderwijs België:

Uitzondering ten onzent, was wel een in het begin van de veertiende eeuw gestichte Latijnse school voor meisjes in Brussel.

In Brussel konden ook meisjes in de Latijnse school terecht. Dit is de enige Latijnse school waarvan we dit weten, en vermoedelijk was het ook de enige Latijnse school toegankelijk voor meisjes. In Brussel waren er vanaf 1320 tot 1381 4 kleine scholen voor meisjes, weer is dit de enige plaats waarvoor we dit weten. In tegenstelling tot de Latijnse scholen konden de meisjes waarschijnlijk wel op de meeste plaatsen in de kleine scholen terecht.

A.M.J. van Buuren, "'Want ander konsten sijn my te hoghe' De stadsschool in de Nederlanden in de late Middeleeuwen", in: R.E.V. Stuip en C. Vellekoop (eds.), Scholing in de Middeleeuwen, 1995, p. 229-230: schoolverordening van Jan III uit 1320 lijkt erop te wijzen dat de hooghschole (met onderwijs in gramarie, musyke en goede seden) ook toegankelijk is voor meisjes (tekst in Johannes Müller, Vor- und frühreformatorische Schulordnungen und Schulverträge in deutscher und niederländischer Sprache Pdf-document, p. 5-7)

Armenschool: Bonifantencollege (9-18 j.)



1253 verzoek kamerijk aan magistraat om hen te onthalen 1213: tempeliers? Placide Lefèvre, L'Organisation ecclésiastique de la ville de Bruxelles au Moyen âge, 1942 oktober 1271: overeenkomst met Sint-Goedelekapittel

In 17e eeuw 35 kloosters op 10% van de oppervlakte


Franse oratorianen (Société) - Sanderus: vaders van de bedekamer Regularissen van Sint-Geertrui (augustinessen)

http://www.odis.be/hercules/toonAE.php?taalcode=nl&id=9826

Tegenover de Kleine Voetboog van Sint-Joris, die een oefenterrein kreeg op de gedempte droogeheergracht (omvorming Zavelbeek/Rollebeek bij aanleg eerste wal).

Stéphane Demeter en GUILARDIAN, D., ‘Implantation des hospices et hôpitaux à Bruxelles (XIIe - XVIIIe siècles)’, in: Hospitalen van de Middeleeuwen en de Moderne Tijden. Akten, Brussel-Gent-Namen, 4-16.03.2002., Brussel, 2007, p. 53-60 (Archaeologia Meadiaevalis, 25)