Gebruiker:Klaver/Luna.nl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het voormalige belastingdienstkantoor aan de Puntegaalstraat.

Luna is in 1994 opgericht en op Xs4all na de oudste nog steeds operationele Internet Service Provider in Nederland, met een rijke geschiedenis in de opkomst en totstandkoming van het huidige internet. Sinds 2000 is Luna onderdeel van de Almende Groep. Luna is gevestigd in Rotterdam aan de Puntegaalstraat in het monumentale voormalige belastingdienstkantoor.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de oprichting in 1994 biedt Luna naast het inbellen een steeds breder scala aan diverse digitale diensten. In een tijd dat het internet nog in de kinderschoenen stond is zij bezig met eigen ontwikkeling en loopt daardoor qua kennis, ervaring en dienstenaanbod vaak vooruit op andere ISP's. Zo bood Luna bijvoorbeeld een overzicht van Nederlandstalige websites in de vorm van een digitale gids, omdat zoekmachines toen nog vrij beperkt waren. In 2001 betreed Luna via de bbned infrastructuur de ADSL markt [1], welke toen sinds kort opengesteld was door KPN op last van de OPTA. Daarnaast is Luna een pionier in het aanbieden van internettoegang via glasvezelverbindingen aan bedrijven en consumenten, welke met ondersteuning van de gemeentelijke dienst OBR in de Rotterdamse wijken Nesselande en het Lloydkwartier als eerste in Nederland gelanceerd werd [2]. Op 12 augustus 2005 haalt Luna het nieuws, doordat er na natuurgeweld een afvoerleiding gesprongen is en de serverruimte volstroomt met regenwater [3]. Een deel van de dienstverlening moest voor enkele uren gestaakt worden. Na dit incident zijn diverse verbeteringen doorgevoerd, waaronder het dubbel uitvoeren en meer spreiden van kritieke diensten. In 2006 start Luna met WiFi hotspots in het centrum van Rotterdam [4], een dienst waar andere providers zoals Ziggo en UPC pas 7 jaar later voorzichtig mee begonnen.

Digitale infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Luna heeft alle diensten volledig in eigen beheer en waar mogelijk volledig redundant (dubbel) uitgevoerd over twee geografisch gescheiden locaties, gerenommeerde datacenters in Amsterdam en Rotterdam. Het geheel is ontsloten via een eigen core netwerk bestaande uit een dark fiber glasvezelring en eigen IP-adres reeksen als LIR bij RIPE. Het core netwerk is aangesloten op de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en in Rotterdam via de NL-IX. Daarnaast is Luna mede-initiator van de Rotterdam Internet Exchange (R-IX) en biedt zij als een van de eerste Nederlandse ISP's sinds 2003 verschillende diensten aan op basis van het nieuwere IPv6 protocol [5].

Maatschappelijk beleid[bewerken | brontekst bewerken]

Luna speelt een belangrijke rol in de samenwerking met andere partijen om tot een stabiel en veilig internet te komen. Voorbeelden daarvan zijn onder andere participatie in het anti-botnet convenant [6], deelname in diverse branche-organisaties zoals NLIP en DHPA, en sponsoring van een van de eerste acties tegen ongewenste bulk-mail in Nederland Spamvrij.nl.

Groene ISP[bewerken | brontekst bewerken]

Bij alle handelingen wordt er nagegaan welke belasting deze met zich meebrengen op het milieu. Luna probeert waar mogelijk dit zo veel mogelijk groen in te kopen of te compenseren. Door toepassing van VMware virtualisatie worden veel serversystemen geconsolideerd, wat tot een forse besparing leidt in het stroomverbruik.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal maatschappelijke ondernemingen op het gebied van sport en cultuur worden door Luna ondersteund met diensten. Zo sponsort zij onder andere een deel van de hostingoplossing voor Scapino Ballet [7] en digitale werkplekken voor een scholingsproject van randgroepjongeren via het Excelsior4all programma [8].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Internetprovider]]