Gebruiker:Michiel dj/Klad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

..rommelpagina..


De Reformatorische Wijsbegeerte, ook wel Calvinistische Wijsbegeerte of Wijsbegeerte der Wetsidee genoemd, is een filosofische richting die de totale werkelijkheid beschouwd als door God geschapen en in stand gehouden en er een taak in ziet om deze totale werkelijkheid systematisch te doordenken.


Johannes Calvijn

Abraham Kuyper

Herman Dooyeweerd

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontstaan van dit wijsgerig activisme is onlosmakelijk verbonden met Abraham Kuyper. Aan zijn uitspraak; "Er is geen domein in het leven waarvan Christus niet zegt, dat is Mijn." had hijzelf invulling gegeven door o.a. de oprichting van de VU, waarmee het domein van de wetenschap onder de regering van Christus gebracht diende te worden. Hoewel hij zelf geen filosofie ontwikkeld heeft, had hij wel reeds aangegeven dat ook de wijsbegeerte onder deze 'domeinen' diende te vallen.
Dit werd enige decennia later door Herman Dooyeweerd en Dik Vollenhoven opgepakt. Zij groeide op in het milieu van Abraham Kuyper, studeerde aan zijn Kuyper's universiteit en werden daar medio jaren 30 hoogleraar. Daar ontwikkelden zij in loop van de jaren 30-50 de "Wijsbegeerte der Wetsidee". Al vrij snel na de oorlog verspreidde zich deze filosofie naar Noord-Amerika, m.n. Orthodox Presbiterianen, zoals Cornelius van Til. Veel van de boeken uit deze filosofie die toen gepubliceerd werden kwamen daar uit. In Zuid-Afrika was het vooral ... die bijdroeg aan de verspreiding aldaar.
Leerlingen van Dooyeweerd en Vollenhoven, zowel Nederlandse als buitenlandse studenten aan de VU, namen daarna de verdere ontwikkeling van deze filosofie ter hand. o.a. Hendrik van Riessen, K.J. Popma, J.P.A. Mekkes, Henk Geertsema, Sander Griffioen, Jan Hoogland, e.a.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het voor-wetenschappelijk grondmotief [bewerken | brontekst bewerken]

De Wetsidee[bewerken | brontekst bewerken]

De individualiteitsstructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Actueel[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt het onderzoek en onderwijs op het gebied van de reformatorische wijsbegeerte bevorderd door de Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte. Er bestaat een Vereniging voor Reformatorische Wijsbegeerte van mensen die in de reformatorische wijsbegeerte zijn geïnteresseerd. Deze vereniging is in de jaren 30 van de 20e eeuw door o.a. Dooyeweerd en Vollenhoven opgericht. .

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]