Gebruiker:Paprika/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

‘“Willem (I) van Citters”’ (Londen 7 oktober 1685 – Middelburg 28 november 1758) is de jongste zoon uit het huwelijk van Aernout van Citters (1633-1696) en Josina Parduyn (1642-1718).

Vanaf 1708 zal hij in de Raad een rol spelen als onderdeel van de patriottische factie, die na jaren van strijd tijdens de Middelburgse woelingen boven komt drijven. [1] In 1712 werd hij burgemeester van Middelburg, welke functie hij tot 1747 om de drie jaar dertien keer zou uitoefenen. Vanaf 1713 was hij gedurende een periode van 44 jaar bewindhebber van de VOC tot aan 1757. Willem was commissaris van de wisselbank te Middelburg vanaf 1725 en president directeur van de Compagnie van Assurantie. [2]

In 1731 verdedigt Willem met succes de rechten van de Zeeuwen bij de heronderhandeling over het hernieuwde octrooi van de WIC uit 1730. Het octrooi werd herzien waarbij de rechten van de Zeeuwse handelaren werden uitgebreid. [3] In 1738 beijvert hij voor de benoeming van Willem IV van Oranje-Nassau als stadhouder van Holland en Zeeland. Dit wordt door Holland tijdig doorzien en geblokkeerd, waarna Willem enige tijd aan macht inboet. [4] In 1742 bepleit hij in de Staten van Zeeland de terugkeer van de Oranjes als stadhouder. In 1747 vallen de Fransen Nederland binnen. In dat jaar is de invloed van Van Citters en raadpensionaris Verelst doorslaggevend om als vierde van de Zeven Provinciën de meerderheid van stemmen te geven aan de benoeming van Willem IV tot stadhouder. Als dank vroeg stadhouder Willem IV Willem als plaatsvervanger van de Eerste Edele in Zeeland. Wegens ouderdom bedankt hij voor deze functie. [5]

Willem trouwt in 1713 met Maria Kien (1694-1753), uit welk huwelijk vier zonen en twee dochters geboren en meerderjarig worden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Willem woonde s’ zomers op het buiten Rijnsburg, dat hij in 1732 kocht en liet opknappen. [6] Willem had last van graveel (nierstenen). Bij uitzondering kwam de dominee uit Middelburg om op Rijnsburg de dienst te geven.

[[Categorie: VOC-bestuurder]] [[Categorie: Persoon in de Nederlanden in de 18e eeuw]]

Dit is het persoonlijke kladblok van Paprika.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak