Gebruiker:Pilsudski2/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jelena Moisejevna Rzjevskaja (Russisch: Еле́на Моисе́евна Рже́вская), oorspronkelijke naam Jelena Kagan (geboren op 27 oktober 1919 in Homel, Wit-Rusland), is een voormalig Sovjet oorlogstolk die later schrijfster werd.[1] Ze nam tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere deel aan de Slag om Berlijn, waarna ze een rol speelde in het onderzoek naar de doodsoorzaak van Adolf Hitler. [2]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Elena Kagan (ze veranderde haar familienaam pas na de Tweede Wereldoorlog naar Rzjevskaja) was een dochter van een joods gezin uit Homel, Wit-Rusland. Het hele gezin verhuisde niet lang na haar geboorte naar Moskou.[3] Het gezin was relatief welgesteld : ze woonden in een appartement met vijf kamers en haar vader was bankdirecteur. Al in haar kindertijd kreeg ze privélessen Duits. In 1937 werd haar grootvader gedeporteerd naar een goelagkamp. Ze trouwde met een dichter, maar die sneuvelde aan het front niet lang na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. [4] Rzjevskaja studeerde van 1937 tot 1941 aan het Moskous instituut voor geschiedenis, filosofie en literatuur vernoemd naar Tsjernysjevski . Ze studeerde daar niet af omdat ze deel wou nemen aan de verdediging van haar vaderland.

Tolk[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst werkte ze als arbeidster in een fabriek dat munitie produceerde, maar ze wou naar het front trekken, om er verpleegster te worden. Ze volgde een cursus om verpleegster te worden, na het afronden van die cursus kwam ze er echter achter dat ze niet naar het front zou gestuurd worden. Daarom besloot ze uiteindelijk tolk te worden. In oktober 1941 ging ze vreemde talen studeren in de militaire academie van Stavropol aan de Wolga. Rzjevskaja werd tot oorlogstolk benoemd in april 1942. Ze diende van de Slagen van Rzjev tot de slag om Berlijn in verschillende regimenten. Na de val van Berlijn in mei 1945 speelde ze een belangrijke rol bij de zoektocht naar het lijk van Hitler, later ook bij de identificatie van het lijk en de omstandigheden van de dood van Hitler. Omdat Stalin beval dat dit onderzoek geheim moest worden geheuden werd alle contact met de pers verboden. Door haar bijzondere positie in mei 1945 had ze de kans als een van de eerste personen de documenten van de laatste dagen van het Derde Rijk te kunnen bestuderen die gevonden werden in de Führerbunker, waaronder het dagboek van Joseph Goebbels, dat ze hielp archiveren. Rzjevskaja kreeg verschillende onderscheidingen en medailles voor haar deelname aan de oorlog, waaronder de Orde van de Patriottische Oorlog, Orde van de Rode Ster, medaille voor de Bevrijding van Warschau, medaille voor de Gewapende Strijd,…

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog begon Rzjevskaja opnieuw te studeren : in 1948 studeerde ze af aan het Maxim Gorki literair instituut. Na haar terugkeer uit Berlijn begon ze te schrijven, hoofdzakelijk over haar belevenissen tijdens de oorlog. De slag van Rzjev had een grote indruk op haar gelaten, daarom koos ze als pseudonym "Rzjevskaja". Tijdens de oorlog hield ze al een soort dagboek bij waarin ze over de gebeurtenissen rondom haar schreef. Die fragmenten, indrukken en stukken dialoog gebruikte ze als basis voor haar verhalen en boeken.

  1. Parfitt, Tom, Woman who held Hitler secret. The Hindu (9 May 2005). Geraadpleegd op 8 januari 2015.
  2. Parfitt, Tom, Anguish of woman who held secret evidence of Hitler's identity. The Guardian (8 May 2005). Geraadpleegd op 8 januari 2015.
  3. Zápisky válečné tlumočnice. Literární noviny. Geraadpleegd op 8 januari 2015. }
  4. [www.bigapple1.info/file/readersreprzhevskenrico.doc Elena Rzjevskaja]. Bigapple (9 May 2005). Geraadpleegd op 8 januari 2015.