Gebruiker:Pindakaasman/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chevrolet Traverse
Een Chevrolet Traverse uit 2022
Algemeen
Bedrijf General Motors
Merk Chevrolet
Productiejaren 2009-heden
Klasse Hogere middenklasse
Koetswerkstijl
Cross-over
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Chevrolet Traverse is een cross-over SUV van het Amerikaanse merk Chevrolet. De Traverse is in 2008 gepresenteerd en diende als vervanger van de Chevrolet Trailblazer en Chevrolet Uplander.

De Chevrolet Traverse is de op twee na grootste SUV van Chevrolet. Het bevind zich tussen de Chevrolet Blazer en Chevrolet Tahoe.[1]

Het voertuig is verwant aan de GMC Acadia, Buick Enclave en de Cadillac XT6.

De Chevrolet Traverse was afgeleid van de Chevrolet Sequel, een conceptauto uit 2003. Uiteindelijk was dit conceptvoertuig de Chevrolet Equinox geworden.




Eerste generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste generatie
Een Traverse uit 2009
Zitplaatsen 8
Verwant
Buick Enclave
GMC Acadia
Saturn Outlook
technisch
Platform GM Lambda platform
Layout
FWD, AWD
Motor
3,6l V6
Versnellingsbak automaat, zes versnellingen
Brandstof benzine
Wielbasis 3020 mm
Portaal  Portaalicoon   Auto

In 2008 werd de Chevrolet Traverse gepresenteerd. Het voertuig werd op het GM Lambda platform gebouwd. Dit platform was ontworpen voor middelgrote cross-overs. Op dit platform werden ook modellen zoals de GMC Acadia, Buick Enclave en Saturn Outlook gebouwd. Hierdoor deelden deze vier modellen dezelfde aandrijving en basisonderdelen. De Traverse kreeg maar één motoroptie: een 3,6 liter V6 motor. Deze motor kon 281 pk of 288 pk leveren. In oktober 2008 verschenen de eerste modellen bij de autodealers.[2]

In 2013 kreeg de Chevrolet Traverse een facelift. De meest opvallende veranderingen waren aan het exterieur. Zo kreeg het model nieuwe koplampen, een nieuwe grille en een andere achterklep. Verder werd er een touchscreen ingebouwd en werd het MyLink informatiesysteem geïnstalleerd. Als extra opties kon er gekozen worden voor lederen bekleding en een Bose audiosysteem.

In 2014 werd de Traverse met Lane Departure Warning en Forward Collision Warning uitgerust. In 2016 werd het OnStar systeem ingebouwd, waardoor gebruikers van de Traverse 24/7 assistentie van Chevrolet kunnen krijgen.

Tweede generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tweede generatie
Een Chevrolet Traverse uit 2018
Algemeen
Productiejaren 2018-2024
2019-heden (Korea)
Soortgelijk
Buick Enclave
Cadillac XT6
GMC Acadia
Technisch
Platform GM C1XX
Layout
FWD
AWD
Motor
2,0 liter I4
3,6 liter V6
Wielbasis 3071 mm
Portaal  Portaalicoon   Auto

In 2017 werd de tweede generatie van de Chevrolet Traverse geïntroduceerd. De vernieuwde Chevrolet Traverse kreeg en wat meer robuuster uiterlijk zoals de Chevrolet Tahoe en Suburban. Het voertuig werd op een aangepaste versie van het GM Epsilon platform gebouwd. Op dit platform werden naast cross-overs ook kleinere voertuigen zoals de Opel Vectra, Chevrolet Malibu en Saab 9-5 gebouwd.

Daarnaast maakte Chevrolet bekend dat de Traverse de internationale markt op zou gaan. Naast Noord-Amerika (De VS, Canada en Mexico) werd de Traverse in Zuid-Korea, Rusland, het Midden-Oosten en op beperkte schaal in Zuid-Amerika verkocht.[3][4][5]

De Traverse werd in vijf varianten geleverd: LS, LT, RS, Premier en High Country. Al deze varianten waren te verkrijgen met voorwielaandrijving of all-wheel drive. Het voertuig werd standaard geleverd met een 3,6 liter V6 motor, die 310 pk leverde. De RS variant werd met een 2,0 liter I4 motor geleverd. De 2,0 I4 motor werd in 2019 geschrapt.

Nieuwe voorzieningen voor de Traverse waren een achterklep met voetsensor, de nieuwste versie van het MyLink informatiesysteem inclusief Apple CarPlay en Android Auto, keyless acces en elektrisch bedienbare achterbanken.

In 2020 kreeg de Traverse een facelift. De voor- en achterlichten werden nu standaard led en er kwam een nieuw informatiesysteem. Door COVID-19 werd deze facelift uitgesteld naar 2022.

Derde generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Derde generatie
Een Chevrolet Traverse voor 2025
Algemeen
Productiejaren 2024-heden
Verwant
GMC Acadia
Buick Enclave
technisch
Platform GM C1XX-2
Layout
FWD, AWD
Motor
2,0L turbo I4
2,5L I4
Wielbasis 3070 mm
Portaal  Portaalicoon   Auto

In 2023 werd de derde generatie van de Chevrolet Traverse gepresenteerd. De vernieuwde Traverse kreeg het robuuste High Brow design, wat ook op andere SUV's van Chevrolet wordt toegepast. Dit design is te kenmerken aan de kleine koplampen, de grote grille met het logo en het stoere uiterlijk.

De vernieuwde Traverse werd ook voor het eerst in China verkocht. De Chinese versie kreeg een kleinere motor en is alleen als hybride te verkrijgen.[6]