Gebruiker:Rieke Leonie/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pauline Knip-Rifer de Courcelles (Parijs, 1781 - Parijs, 1851) was een Frans kunstenaar, gespecialiseerd in het schilderen en illustreren van vogel. Ze verwierf bekendheid met illustraties die werden opgenomen ornithologische boeken, waaronder l’Histoire Naturelle des Pigeons et Gallinaces (1838-1845) van Coenraad Jacob Temminck.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pauline Knip-Rifer de Courcelles werd geboren in Parijs als dochter van een hoge marineofficier. Ze studeerde kunst onder Jacques Barraband, waarna ze zich in aristocratische kringen begaf. Ze was een van de beschermelingen van keizerin Joséphine de Beauharnais, ontving een gouden medaille en logement bij de Sorbonne en werd benoemd tot 'Premier peintre d’histoire naturelle de l’impératrice' door Napoleon's tweede echtgenoot Maria Louise van Oostenrijk. Ze exposeerde haar aquarellen en penillustraties op de Parijse salons van 1808, 1810, 1812 en 1814.

In 1808 trouwde met de Nederlandse landschapsschilder Joseph August Knip, die ze in het van Barraband had ontmoet. In 1824 liet ze zich van hem scheiden, na de geboorte van zijn buitenechtelijk dochter Henriëtte Ronner-Knip, die eveneens schilder was.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

https://www.teylersmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers-beeldmateriaal/nieuwsberichten/teylers-verwerft-paradijsvogel