Gebruiker:Romaine/GC Den Dam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


GC Den Dam
Gebouw van GC Den Dam, november 2015
Locatie Oudergem
Type gemeenschapscentrum
Personen
Eigenaar Vlaamse Gemeenschapscommissie
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

GC Den Dam is het gemeenschapscentrum in Oudergem. Het is één van de 22 Brusselse gemeenschapscentra, onder voogdij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Door de werking van de VGC te financieren, ondersteunt de Vlaamse Overheid het Nederlandstalige culturele leven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeenschapscentra zijn een specifiek instrument waarmee de VGC de Vlaamse culturele aanwezigheid ondersteunt in de verschillende gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog ging het het Nederlandstalig verenigingsleven in het Brusselse niet voor de wind. Ongeveer 20 jaar voor in 1992 de gemeenschapscentra als vzw werden opgericht werd in Oudergem de basis gelegd van wat later GC Den Dam zou worden.

  • 1972 Het toenmalige Overlegcomité van de Nederlandstalige verenigingen van Oudergem publiceerde op 1 januari het allereerste maandblad ‘Samen’. Later zou dit ook de naam worden waaronder de Nederlandstaligen in Oudergem aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen.
  • 1973 Met ondersteuning van het Nederlandse Cultuurcommissie (NCC) wordt de Sociaal-Kulturele Raad Oudergem Opgericht. Dit wordt gezien als de startdatum van GC Den Dam. Piet Beauprez wordt de eerste voorzitter.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

GC Den Dam organiseert culturele activiteiten, vakantiestages en cursussen, voornamelijk gericht op de lokale bevolking. Het verspreidt informatie over onderwijs en het sociale en culturele aanbod in de gemeente. Den Dam organiseert lessen Nederlands voor anderstaligen en conversatiegroepen voor mensen die hun Nederlands willen oefenen. Daarnaast ondersteunt het ook initiatieven van lokale verenigingen, onder meer door lokalen ter beschikking te stellen. In Den Dam is een dienstencentrum gevestigd waar activiteiten georganiseerd worden die specifiek op senioren zijn gericht. Tevens is er een consultatiebureau van Kind en Gezin. Gezelschappen die al op het podium stonden in GC Den Dam zijn onder meer: Theater Antigone, HETPALEIS, Het Gevolg, Theater Malpertuis en Het Toneelhuis.[1]

Belangrijkste theateropvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

GC Den Dam is de locatie waar diverse theaterproducties opgevoerd zijn:[2]

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

GC Den Dam is gevestigd in een pand op de Waversesteenweg in Oudergem. In 2007 werd beslist om het toenmalige gebouw te slopen en ernaast een nieuw gebouw op te richten.[3] Tijdens de werkzaamheden (vanaf maart 2011) verhuisde GC Den Dam tijdelijk naar andere lokalen op het Gemeenteplein en de Waversesteenweg.[4][5] Op 25 mei 2013 werd naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Den Dam de ruwbouw van het nieuwe gemeenschapscentrum ingehuldigd.[6] De officiële opening volgde op zaterdag 4 oktober 2014.[7] Het nieuwe gebouw beschikt over een oppervlakte van ongeveer 1200 m² en omvat onder meer zeven vergader-/cursusruimtes, een keuken en een polyvalente ruimte.[8][9]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Culturele organisatie]] [[Categorie:Cultuur in Brussel]]