Gebruiker:Romaine/Onbekend maakt bemind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een persoonlijk essay van een Wikipedia gebruiker. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet.

Het spreekwoord onbekend maakt onbemind heeft als betekenis dat iets dat (nog) onbekend is, ook niet geapprecieerd kan worden. Op 9 april 2012 zei Maarten van Rossem dat "als we alle Nederlanders iets zouden verwijten die het ontbreekt aan algemene ontwikkeling zouden we 90% van de bevolking kunnen exporteren"[1] als reactie op de gebrekkige kennis van enkele politici ten aanzien van vragen die er gesteld werden door een journalist.[2] Nou kan iemand "toevallig de encyclopedie niet hebben gelezen", maar daarmee zijn het daardoor niet mindere kamerleden aangezien de kennis niet noodzakelijkerwijs tot iemands processie behoort en voor de uitoefening van het werk niet noodzakelijk is.

Nou maken wij een encyclopedie en kunnen wij het ons niet veroorloven om op basis van een gebrekkige algemene ontwikkeling en/of een gebrekkige kennis, die ook bij ons parten speelt, te handelen. Wij hebben juist als taak om encyclopedie te schrijven, waarbij we ook de minderbekende encyclopedische onderwerpen, die wel encyclopediewaardig zijn, opnemen en beschrijven. Als 90% van de Nederlanders het ontbreekt aan algemene ontwikkeling en kennis, laten wij dan zeer voorzichtig zijn om op basis van onze ontbrekende kennis te handelen.

Juist de onbekendere encyclopedische onderwerpen zijn het hem die Wikipedia de rijkheid geven die het heeft, mogelijk oninteressant voor de een, voor een ander kan de informatie zeer welkom en inspirerend zijn.

Risicogebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Risicovolle gebieden zijn de gebieden waarin kennis ontbreekt of slechts beperkt van aanwezig, maar er zijn specifieke gebieden te noemen die zich in het verleden reeds bewezen hebben. Dit zijn onder andere:

  • Voor Nederlanders: onderwerpen uit België
  • Voor Belgen: onderwerpen uit Nederland
  • Voor iedereen: landen ver weg, aan de andere kant van de wereldbol.

Aanbevelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Om te voorkomen dat er gehandeld wordt op basis van ontbrekende kennis bij gebruikers, zijn er enkele aanbevelingen die dit tot een minimum zouden moeten helpen beperken:

  • Bemin onbekende onderwerpen
  • Nomineer een artikel niet puur omdat een onderwerp voor jou onbekend is, kijk verder dan je neus lang is.

Wees er verder van bewust dat je met Google veel kunt vinden, maar niet alles en dat de zoekresultaten alleen iets zegt over de hoeveelheid aangeboden informatie op internet. Verder kent West-Europa een hoge graad aan informatie op internet, voor andere landen hoeft dat niet te gelden en kan ook de taal en het alfabet van die taal een belemmering vormen voor de toegankelijkheid van informatie.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden zijn er verschillende voorbeelden geweest van verwijdernominaties op basis van de onbekendheid bij gebruikers, waaronder: