Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwe vink Deze pagina beschrijft een richtlijn op de Nederlandstalige Wikipedia. De tekst is algemeen aanvaard onder gebruikers en het is de bedoeling dat iedereen zich eraan houdt. Echter, de inhoud ligt niet vast en bij het hanteren van de richtlijn moet het gezonde verstand worden gebruikt. Ook is er af en toe een uitzondering mogelijk. Als je deze pagina wilt bewerken, zorg er dan voor dat je wijziging consensus geniet, of bespreek het eerst op de overlegpagina.
1rightarrow.png WP:VRIJ
1rightarrow.png WP:VJV
1rightarrow.png WP:VJVEGJG
Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Notendop Deze pagina in een notendop: Als regels je het plezier in het bijdragen ontnemen, voel je dan vrij en ga je gang. Besef wel dat je bijdragen teruggedraaid kunnen worden als men het er niet mee eens is.

Voel je vrij en ga je gang (afkorting: VJVEGJG) is een veelgebruikte slogan op Wikipedia.

  • Voel je vrij betekent dat je je niet geremd moet voelen om bij te dragen, maar niet dat alles zomaar kan of mag. Vrijheid wordt beperkt door verantwoordelijkheid. Voel je geroepen fouten te verbeteren en Voel je ook vrij ontbrekende artikelen aan te maken.
  • Ga je gang slaat op de knop bewerken die je boven bijna elke pagina ziet. In principe is elke pagina door iedereen bewerkbaar. Dat kan vreemd lijken, maar – in combinatie met de geschiedenis van elke pagina – valt altijd te traceren wie wat veranderde. Zo is vandalisme snel terug te draaien. Ga je gang betekent helemaal niet dat je je van niemand iets hoeft aan te trekken of dat al je wijzigingen klakkeloos zullen worden geaccepteerd.

Het principe dat iedereen alles en altijd kan wijzigen is een sleutelfactor in het succes van Wikipedia. Alle pagina's dienen daarom in principe steeds te bewerken te zijn. Voor een gemotiveerde lijst met uitzonderingen zie beveiligde pagina’s.

Mogen bijdragen aan Wikipedia is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden. Daarnaast heeft iedereen op elk moment het recht om Wikipedia te verlaten.

Voel je dus vrij pagina’s aan te passen waar je dat nuttig vindt. Maar bedenk dat nutteloze aanpassingen worden verwijderd.

Trivia[bewerken]

  • Voel-je-vrij-om-het-terug-te-draaien (VJVOHTTD) is een uitdrukking hieraan gerelateerd. Er is maar éen persoon nodig om een bewerking terug te draaien. Als dat niet gebeurt, dan is er kennelijk niemand die dat de moeite waard vindt. Intussen is het bewerkingscommentaar [VJVEGJG – VJVOHTTD] interessant: Ik voel me vrij om een bepaalde bewerking te doen, desalniettemin: voel je vrij om mijn bewerking terug te draaien (no hard feelings... mag worden verondersteld).
  • Voel-je-vrij-om-mij-te-blokkeren (VJVOMTB) is een cynische opmerking hieraan gerelateerd. Vooralsnog niet te verwachten in een bewerkingscommentaar. Als niemand reageert, dan is is er écht niemand die het de moeite waard vindt. Maar wie weet ...