Gebruiker:San2014/Kladblok2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gezicht op de slag om stad San Salvador in de Allerheiligenbaai tussen Nederlanders en Portugezen in 1624

De Verovering van Bahia vond plaats in 1624 in Bahia (het tegenwoordige San Salvador da Bahia, de hoofdstad van de deelstaat Bahia]). Het was een conflict tussen de Spanjaarden en de Nederlanders. Deze slag was een onderdeel van een oorlog om de handel in Zuid-Amerika te beheersen tussen Spanje, Portugal en de Republiek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ten tijde van de Nederlands-Portugese Oorlog was de stad in handen van de Spanjaarden. De West-Indische Compagnie (WIC) streefde ernaar om de belangrijkste handelsposten in Zuid-Amerika in handen te krijgen en deed dit door Spaanse en Portugese posten en schepen aan te vallen.

De verovering van Bahia op de Spanjaarden in mei 1624 was het eerste grote succes van de WIC. De Nederlandse vloot stond onder leiding van admiraal Jacob Willekens en viceadmiraal Piet Heyn.

De stad Bahia was ommuurd en werd verder beschermd door meerdere kastelen. Nadat de schepen in de haven waren veroverd en de muren bestormd werd Bahia ingenomen.

Een deel van de lokale bevolking startte een guerilla-oorlog tegen de Nederlanders. Het duurde enige weken voordat een schip naar de Republiek kon worden gezonden om het nieuws van de overwinning over te brengen. Admiraal Jacob Willekens vertrok eind juli 1624 naar de Republiek met een groot deel van de vloot en een lading van textiel, tabak en suiker. Viceadmiraal Piet Heyn voer verder naar Angola.