Gebruiker:Spraakverwarring/Voorstel procedure geheime stemmingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Uit diverse discussies die in de loop der tijd op Wikipedia gevoerd zijn blijkt dat er behoefte bestaat om de mogelijkheid in het leven te roepen om bij stemmingen over personen (b.v. procedures rond blokkades, moderatorschap (aanmelding, afzetting), en lidmaatschap arbitragecommissie) geheim te stemmen. In dit voorstel wordt een procedure beschreven die dit tot op zekere hoogte kan bewerkstelligen. Een andere optie zou zijn het geschikt maken van de z.g.n. "boardvote-extensie", maar zolang dat nog niet zo is zou de hier beschreven procedure ad-interim gebruikt kunnen worden.

N.b.: dit voorstel is zeker geen in beton gegoten "eindbod", een aantal zaken zal zeker nog nader uitgewerkt moeten worden. Aanvullingen en verbetervoorstellen zijn meer dan welkom.

Verdere discussie hierover en eventule verbetervoorstellen graag op de overlegpagina.

Hoe werkt het[bewerken | brontekst bewerken]

De procedure komt er op neer dat voor het stemmen gebruikt wordt gemaakt van de interne e-mailfunctie van Wikipedia ("Deze gebruiker e-mailen" in het menu links). In het kort komt het er op neer dat degenen die een stem wensen uit te brengen doen dat door via de e-mail functie een mail te sturen aan de stemcoordinator, met in deze mail de gewenste keuze en een password (b.v. "ik stem op Gebruiker:gebruikersnaam, mijn password is GEHEIM"). Na afloop van de stemperiode publiceert de stemcoordinator twee afzonderlijke lijsten:

  1. een alfabetische lijst met passwords (=stemmen) per stemoptie (b.v. voor/tegen/neutraal)
  2. een alfabetische lijst van gebruikersnamen die gestemd hebben
  • Ad 1: deze lijst geeft aan welke stemmen (passwords) er op welke optie zijn uitgebracht. Degene die heeft gestemd kan zo controleren of zijn stem goed vewerkt is
  • Ad 2: Deze lijst geeft aan welke gebruikers hebben gestemd, zo is transparant wie er gestemd hebben maar anonimiteit van de gemaakte keuze is gewaarborgd omdat er geen relatie is te leggen tussen de gebruikersnaam en de uitgebrachte stem

N.b.: e-mails die via de "e-mail gebruiker" optie worden verstuurd zijn afkomstig vanaf de Wikimedia-servers en hebben dezelfde header-informatie. Hierdoor is het voor de stemcoordinator eenvoudig vast te stellen dat de betreffende stem dus ook inderdaad van de betreffende Wikipedia-gebruiker afkomstig is. Dit is de reden om gebruik te maken van de in de Wikimedia-software ingebouwde e-mail functie en niet "gewoon" via e-mail te stemmen: op deze manier wordt de verificatie dat de uitgebrachte stem ook daadwerkelijk door de betreffende gebruiker is uitgebracht eenvoudig gekoppeld aan de Wikipedia-accountinformaitie.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De gewenste anonimiteit m.b.t. welke keuze is gemaakt wordt wordt gewaarborgd doordat er geen relatie is te leggen tussen de uitgebrachte stemmen en de stemmende gebruikers (beide lijsten zijn immers alfabetisch gerangschikt)
  • De gewenste transparantie blijft bestaan: het is voor iedereen inzichtelijk wie er gestemd heeft en het aantal stemmen dat per optie werd uitgebracht. Tevens is het voor de stemmer inzichtelijk of zijn/haar stem juist is verwerkt.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Deze methode is voor de coordinator van de betreffende stemming bewerkelijker
  • De stemmende persoon moet zijn e-mail adres kenbaar maken aan de stemcoordinator (bij gebruik van de e-mail functie wordt het eigen e-mail adres meegezonden). Tevens: indien geen e-mail adres is geregisteerd, kan men ook geen gebruik maken van deze procedure.
  • Het verloop van de stemming is tijdens de stemming niet meer inzichtelijk, zodat niet meer "strategisch" gestemd kan worden (maar misschien is dit tegelijkertijd ook wel een voordeel...)

Controle[bewerken | brontekst bewerken]

De e-mails met uitgebrachte stemmen worden door de stemcoordinator bewaard en kunnen b.v. bij een geschil aan de arbitragecommissie of een checkuser ter inzage worden gegeven voor nadere controle. Ook valt te denken om een speciaal account "stembureau" aan te maken waar de stemmen naartoe gemaild worden, waarbij het achterliggende e-mail adres kan verwijzen naar een OTRS-queue met beperkte toegangsrechten (alleen de stemcoordinator(s)). Een andere mogelijkheid is om voor het stembureau een mailinglist te gebruiken waarbij de uitgebrachte stemmen automatisch naar de leden van de mailinglist (de stemcoordinators) worden geforward. Nog uitgewerkt moet worden hoe de leden van het stembureau worden aangesteld. Die zouden bijvoorbeeld, analoog aan de checkusers, door de arbcom kunnen worden benoemd.