Gebruiker:TheNk22/Rokin 99

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Effectenkantoor
TheNk22/Rokin 99
Locatie
Locatie Rokin 99, Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Start bouw 1988
Bouw gereed 1990
Architectuur
Bouwstijl Postmodernisme
Bouwinfo
Architect Mart van Schijndel
Eigenaar Oudhof Effecten
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Detailkaart
TheNk22/Rokin 99 (Amsterdam-Centrum)
TheNk22/Rokin 99
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Effectenkantoor Oudhof aan de Rokin 99 in Amsterdam is een gebouw uit 1990, ontworpen door architect Mart van Schijndel.[1] Het postmodernistische gebouw valt op tussen de 17e en 18e eeuwse omliggende bebouwing.

In 2016 is het gebouw als gemeentelijk monument bestempeld en is daarmee het jongste monument in de gemeente Amsterdam.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag de dag dient het gebouw als een kantoor voor Interspar.

(arcam) Aan het Rokin staan huizen daterend uit uiteenlopende perioden, van de zestiende tot de twintigste eeuw. Eén van de opvallendste gebouwen in de oostelijke straatwand is het kantoor van Oudhof Effecten.

Het gebouw, ontworpen door Mart van Schijndel, heeft een hoogte en gevelindeling die vergelijkbaar is met de aangrenzende bebouwing. Het onderscheidt zich van de andere panden door zijn herkenbare post-moderne uiterlijk. Zo zijn klassieke elementen zoals een timpaan en sluitsteen, gecombineerd met een opvallende kleurtoepassing, glanzend graniet en spiegelend.

In het pand bevinden zich een kantoor en een woning. Beide zijn geordend rondom een centraal trappenhuis. De woning ligt op de bovenste verdieping, achter de timpaan. De plaatsing van een daklicht en vides maakt het mogelijk dat daglicht ver in het pand doordringt. (ARCAM/IK)


https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=39941 http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_typeofbuilding/typ_id/16/prj_id/437