Gebruiker:WindwalkerNld/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Duurzaam bouwen is een begrip waarmee wordt aangeduid dat een gebouw op een duurzame manier wordt gebouwd of verbouwd. Duurzaam bouwen is een breed begrip, dat in verschillende stadia van het planvormings- en bouwproces, alsmede daarna, naar voren kan komen. Een eensluidende definitie is niet te geven, aangezien ook van het begrip duurzaamheid verschillende definities in omloop zijn. Afhankelijk van de gehanteerde definitie kunnen de uitgangspunten van hetgeen onder een duurzaam gebouw wordt verstaan verschillen.

Sloop of renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijk vraagstuk betreft de keuze tussen sloop en nieuwbouw enerzijds, of renovatie van een pand anderzijds. Bij sloop gaan materialen verloren, het kost energie en voor nieuwbouw is eveneens veel energie nodig. Daartegenover kan worden gesteld dat met nieuwbouw een grotere duurzaamheidswinst kan worden behaald dan met het aanpassen van een bestaand pand.

Bouwproces en materiaalgebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Energiebesparende maatregelen[bewerken | brontekst bewerken]

Keurmerken en instrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende methodieken in omloop om de duurzaamheid van gebouwen te berekenen. Voorbeelden hiervan zijn:

Stimulering door de overheid[bewerken | brontekst bewerken]

In verschillende landen wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzaam te bouwen. Zo kan de overheid het bijvoorbeeld door middel van subsidies aantrekkelijk maken om duurzame ontwerpoplossingen te vinden of aanpassingen te doen. In Nederland probeert de Rijksoverheid duurzaam bouwen op verschillende manieren te stimuleren[1]. Zo zijn er een aantal normen voor de duurzaamheid van gebouwen opgenomen in het Bouwbesluit, en zijn er van Rijkswege een aantal subsidieregelingen beschikbaar. Waarvoor? Ook zijn er een aantal gemeentelijke subsidieregelingen. In België uitzoeken.