Geisterschloss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geisterschloss
Architectuur boven de entree
Algemene informatie
Locatie Vlag van Duitsland Europa-Park
Themagebied Italië
Soort attractie Darkride
Spookhuis
Bouwer(s) MACK Rides
Heimotion
Opdrachtgever Europa-Park
Status Geopend
Opening 1982
Thematisering en muziek
Thema Horror
Voorshow Aanwezig
Eigenschappen
Topsnelheid ~2,8 km/u
Baanlengte 192 meter
Ritduur 4 minuten
Aantal voertuigen 70 gondels
2 personen/gondel
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Capaciteit 2050 personen per uur
Onride foto Afwezig
Wachtrij
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Niet aanwezig
Baby switch Niet aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Geisterschloss (Nederlands: Spookslot) is een spookhuis ingericht als darkride in het Duitse attractiepark Europa-Park en staat in het themagebied Italië.[1][2] Het omnimovertransportsysteem van de attractie is afkomstig van MACK Rides. De decoratie is deels afkomstig van Heimotion.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie opende in 1982 onder de naam Spukschloss, maar zowel het in- als exterieur zagen er compleet anders uit. In zowel 1996 als 2005 is de attractie opnieuw gedecoreerd. Heden is het thema van Geisterschloss de Italiaanse renaissance. In 2016 werden er op diverse punten in de darkride personages uit de 3D-film Happy Family geplaatst. Deze film werd datzelfde jaar in het park geïntroduceerd.[3]

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Kroonluchter in de wachtrij.
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bezoekers betreden de attractie via het centrale plein van het themagebied. Bij de ingang staat een animatronic van een Mythisch wezen, gekleed in een bruin gewaad met capuchon. In zijn ene hand draagt hij een vogel en in de andere een kandelaar. In het Duits vertelt het wezen dat hij al jaren in het spookhuis woont. Het praten wordt soms onderbroken door gehoest door het wezen, waarbij er water uit zijn mond gespoten wordt. Na het passeren van het wezen komen bezoekers in een hal terecht waar men dient te wachten voor de liften waar de voorshow plaats zal vinden. In de hal hangt een kroonluchter bestaand uit beenderen. In de muur bevinden zich zingende bustes van enkele centimeters groot. Dezelfde bustes staan in een groter formaat langs een van de scènes tijdens de rit opgesteld. Eenmaal in de voorshow worden de bezoekers in het Duits toegesproken. De ruimte blijkt een lift te zijn. Wanneer de lift zijn bestemming bereikt heeft valt er vanuit een gat in het plafond een opgehangen pop naar beneden.

Na de voorshow lopen de bezoekers via een trap naar een draaischijf waar men plaats kan nemen in een van de doombuggies. Tijdens de rit worden bezoekers door het kasteel heen geleid. Er zit echter geen verhaal in de scènes. Zo passeert men de eetzaal, danszaal, tuin en executiekamer.

Na de rit komen bezoekers via een trap uit in een souvenirwinkel met een horrorthema.

Disneyland

Qua opzet, verhaal en speciale effecten kent het spookhuis overeenkomsten met de Disney-attractie Haunted Mansion. Voorbeelden hiervan zijn de voorshow in een lift en is ingericht als kamer en de zingende bustes.

Muziek

Tijdens de gehele rit is orgelmuziek te horen. De bustes tijdens de rit zingen het lied Tief aus der Gruft (Nederlands: Diep uit de crypte)[4]

Zie de categorie Ghost Castle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.