Gocandhaley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gocandhaley
Plaats in Somalië Vlag van Somalië
Gocandhaley (Somalië)
Gocandhaley
Gocandhaley
Situering
Gobolka Togdheer, Somaliland
Coördinaten 8° 42′ NB, 44° 56′ OL
Algemeen
Inwoners onbekend[1]
Hoogte 1034 m
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Gocandhaley (ook: Gocon Dhaale)[2] is een dorp in het district Oodweyne, regio Togdheer, in de niet-erkende staat Somaliland, en dus formeel gelegen in Somalië. Gocandhaley ligt op de grens met Ethiopië.

Gocandhaley ligt op ruim 1000 m hoogte in een savanne, ruim 81 km ten zuiden van de districtshoofdstad Oodweyne. Rondom het dorp ligt een fors aantal omheinde berkads. Sommigen daarvan hebben aanzienlijke afmetingen; een enkele is overdekt.
Verder oostwaart ligt het grensdorp Reidab Khatumo (10,7 km); verder westwaarts Davegoriale (12 km), beiden ook aan de grens met Ethiopië. Andere dorpen in de omgeving zijn Galkagudubi (15,5 km) en Ismail Diiriye (22,2 km).[3] Gocandhaley is alleen via zandpaden verbonden met de rest van het district.

In en rond Gocandhaley liggen twee terreinen waarvan bekend is of vermoed wordt dat er antipersoneelsmijnen liggen.[4]

Klimaat: Gocandhaley heeft tropisch steppeklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 23,6 °C; de temperatuurvariatie is gering; de koudste maand is januari (gemiddeld 20,6°); de warmste september (25,6°). Regenval bedraagt jaarlijks ca. 278 mm met april en mei als natste maanden (de zgn. Gu-regens). Er is een tweede, minder uitgesproken regenseizoen in september-oktober, de zgn. Dayr-regens. Het droge seizoen is van december - februari.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • 'Inzoombare' satellietfoto's van Gocandhaley: hier en hier.
  • Kaarten van het District Oodweyne met de locatie van Gocandhaley: hier en hier.