Gorteria (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gorteria - Dutch Botanical Archives (kortweg Gorteria) is een Nederlands- en Engelstalig tijdschrift voor de floristiek, de plantenoecologie en het vegetatie-onderzoek van Nederland. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Naturalis, de Stichting Floron en de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging (KNBV).

Gorteria richt zich op de floristiek en de verspreiding en systematiek van plantensoorten die in Nederland voorkomen. Er is veel aandacht voor bijzondere vondsten, vindplaatsen van zeldzame soorten, en ecologische en plantengeografische eigenschappen van soorten, maar ook voor de veranderingen in de Nederlandse flora als gevolg van menselijk handelen en klimaatverandering. In Gorteria worden ook taxonomische bewerkingen en artikelen over moeilijke plantengroepen geplaatst, vaak met determinatiesleutels en met aandacht voor de nomenclatuur. De focus van Gorteria ligt weliswaar op Nederland, maar Gorteria plaatst ook artikelen die bijdragen aan een betere kennis van de Nederlandse flora als Nederlandse soorten niet direct het onderwerp van het onderzoek zijn. De artikelen in Gorteria zijn in het Engels of het Nederlands, met samenvattingen in beide talen.

Gorteria is in 1961 voor het eerst als een Nederlandstalig tijdschrift voor onderzoek aan de wilde flora van Nederland verschenen en is genoemd naar de botanicus David de Gorter. Het tijdschrift werd tot 1995 uitgegeven door het Rijksherbarium in Leiden, dat na een aantal fusies in 2013 is opgegaan in Naturalis. Vanaf 1995 is Floron mede-uitgever en vanaf 2016 is de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging ook als mede-uitgever betrokken bij Gorteria. Vanaf 2016 is het tijdschrift tweetalig geworden en heet het voluit Gorteria - Dutch Botanical Archives.

Gorteria verscheen tot 2016 gedrukt op papier met ongeveer 6 nummers per jaar. Gorteria is volledig digitaal.[1] Onregelmatig verschenen er ook Engelstalige supplementen, de laatste, over de veranderingen in de Nederlandse flora in de 20e eeuw[2], verscheen in 2005. Soms zijn er themanummers verschenen (soms als of dubbel- of driedubbelnummer), waaronder Standaardlijsten, Rode Lijsten, en themanummers over bijzondere plantengroepen, zoals de wilde rozen[3] en de bramen van Nederland. Sinds 2016 is Gorteria volledig digitaal[4] en worden de artikelen gepubliceerd op het webportaal voor Nederlandse natuurtijdschriften: natuurtijdschriften.nl.[5]