Naturalis Biodiversity Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naturalis
Nationaal Natuurhistorisch Museum
WLANL - thedogg - Mammoet (2).jpg
Opgericht 28 januari 2010
Locatie Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Type Onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum
Personen
Directeur Edwin van Huis (algemeen directeur), Erik Smets (wetenschappelijk directeur)
Aantal bezoekers 303.000 (2014)
Website http://www.naturalis.nl/
Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Biologie

Naturalis is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Het werd op 28 januari 2010 formeel opgericht in Leiden als NCB Naturalis. De oprichting markeerde de start van de integratie van het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds de zomer van 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Opzetten van dieren voor Natuurhistorisch Museum, 1978

Naturalis kent ondanks zijn nieuwe naam als organisatie een lange historie.

Op 9 augustus 1820 besloot Koning Willem I tot de stichting van 's Rijks Museum van Natuurlijke Historie. In 1878 scheidden de geologische en mineralogische verzamelingen zich af, om een nieuw bestaan als Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie op te bouwen. Uiteindelijk werden ruim honderd jaar later de activiteiten weer bij elkaar gebracht. Dit leidde in 1998 tot de oprichting van Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis. Het werd op 7 april van dat jaar geopend door Koningin Beatrix.

De basis voor het Zoölogisch Museum Amsterdam werd gelegd in 1838 met de oprichting van het Genootschap 'Natura Artis Magistra': de natuur als leermeesteres van kunst en wetenschap. De geschiedenis van het Nationaal Herbarium Nederland, dat een Leidse, Utrechtse en Wageningse tak kende, gaat zover terug als het jaar 1829 toen Koning Willem I met Koninklijk Besluit opdracht tot de oprichting van het Rijksherbarium gaf.

Op 28 januari 2010 werden het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoölogisch Museum Amsterdam en het Nationaal Herbarium Nederland samengevoegd tot Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis. De collecties werden samengebracht in Leiden, evenals het personeel. Het uiteindelijke doel van de samenwerkende partijen is een volledige fusie.

Gebouw[bewerken]

Toen het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in 1820 werd opgericht was het zeer beperkt toegankelijk voor publiek; in sommige periodes zelfs helemaal niet. In 1986 werd besloten dat het een publieksmuseum moest worden. Hiervoor was wel uitgebreide nieuwbouw nodig. De kosten van dit museumproject - rond de 60 miljoen euro - waren de grootste voor een museum tot dat moment, op de bouw van het Rijksmuseum Amsterdam na.

De door de Leidse architect Fons Verheijen ontworpen nieuwbouw werd in 1998 geopend en omvat naast publiek toegankelijke tentoonstellingszalen en een bibliotheek, ook een expeditieruimte, laboratoria, kantoorruimten en een collectietoren met een hoogte van 62 meter.

Het 17e-eeuwse Pesthuis, dat van 1954 tot 1984 onderdak had geboden aan het Legermuseum, is ook onderdeel van het museumgebouw. Hier bevinden zich de entree, garderobe, museumwinkel en een café. De twee delen zijn met elkaar verbonden door middel van een 80 meter lange loopbrug.

Met de oprichting van NCB Naturalis in 2010 was duidelijk dat, om de totale collectie en alle medewerkers te kunnen huisvesten, er opnieuw nieuwbouw gepleegd zou moeten worden. De verwachting is dat deze rond 2017 wordt gerealiseerd. Het Pesthuis zal dan niet meer tot Naturalis behoren en de loopbrug wordt verwijderd.[1]

Activiteiten[bewerken]

Museum

Het instituut beheert het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties. De totale collectie van Naturalis Biodiversity Center behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld en telt naar schatting 37 miljoen objecten.

Er wordt ook wetenschappelijk onderzoek verricht. In 2012 werken er ongeveer honderd onderzoekers en zo'n tweehonderd gastonderzoekers aan biodiversiteitvraagstukken. Daarbij worden zij geholpen door een groot netwerk van amateuronderzoekers. De onderzoekers specialiseren zich in: mariene zoölogie, terrestrische zoölogie, botanie en geologie. In de periode 2012-2016 onderzoekt het instituut, naast de gebruikelijke systematische werkzaamheden, de volgende thema's: character evolution, species interdependencies en dynamic biodiversity.

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal kenniscentrum en de academische werkplaats voor de universiteiten van Leiden, Wageningen en Amsterdam. De medewerkers verzorgen ook universitair onderwijs en ontwikkelen aanvullende curricula en gastcolleges.

Het museum informeert het publiek over de biodiversiteit op aarde. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de educatieve trajecten voor basis- en voortgezet onderwijs. Het museum trok in 2011 267.061 bezoekers.

Het instituut verzorgt ook een coördinerende en beherende rol bij vele natuurwebsites.[2] Zoals bijvoorbeeld bij het Nederlands Soortenregister. In totaal worden de door Naturalis Biodiversity Center beheerde websites per jaar ruim zes miljoen keer bezocht (2010).

Collectie[bewerken]

Skelet van de Camarasaurus
Gesteenten en mineralen

Het huidige collectie telt ruim 37 miljoen objecten en behoort daarmee tot de mondiale top vijf. De collectie is als volgt opgebouwd (2012):

In 2010 ontving Naturalis Biodiversity Center € 13 miljoen uit het Fonds Economische Structuurversterking om de collectie te digitaliseren.[3] Hiermee is in 2011 begonnen. Het project loopt tot medio 2015 en bestaat uit twee delen. Zeven miljoen objecten worden gedigitaliseerd en opgeslagen in een database die voor iedereen online beschikbaar komt, wat het doen van onderzoek op afstand mogelijk maakt. Tegelijkertijd komt er een permanente infrastructuur voor het digitaliseringsproces. Na 2015 is de digitalisering van nieuwe aanwinsten ingepast in het dagelijks werk van de collectiebeheerders. Digitalisering van oude collecties vindt dan vraaggericht plaats.

Varia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties