Deutsches Auswandererhaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deutsches Auswandererhaus

Deutsches Auswandererhaus is de naam van een museum in Bremerhaven in Noord-West-Duitsland. Het hoofdonderwerp is de emigratie van Duitsers en mensen uit Oost-Europa van Bremerhaven naar de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Het bestaat sinds 2005 en ligt aan de niewe haven. Sinds 2012 is er een nieuw gebouw over de imigratie van andere landen naar Duitsland. Het huis is het enige museum in Duitsland dat zich met het onderwerp migratie bezig houdt. In 2007 werd het museum beloond met de Europese prijs museum van het jaar.

De bezoeker neemt via een audioguide de identiteit van een emigrant over en gaat langs mensen aan een kade via een trap op een 'schip'. Op het schip zijn er hutten en andere kamers uit verschillende decennia en voor verschillende klassen. Later komt de bezoeker in 'Amerika' aan en leert bijvoorbeeld de eisen aan immigranten kennen. Andersom kan de bezoeker later naar 'Duitsland' imigreren en ziet zaken, kantoren en ook een bioscoop uit de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw.

Literatuur[bewerken]

  • (de) Joachim Baur, Expokritik: Ein Migrationsmuseum der anderen Art. Das Deutsche Auswanderer-Haus in Bremerhaven. In: Werkstatt Geschichte 15, 2006, nr. 42, pp. 97-103 online-versie (pdf, 190 kb).

Externe links[bewerken]