Bremerhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bremerhaven
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bremerhaven
Bremerhaven
Bremerhaven
Situering
Deelstaat Bremen
Coördinaten 53° 33′ NB, 8° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 93,82 km²
Inwoners (31-12-2012) 108.323 (1155 inw/km²)
Hoogte 2 m
Burgemeester Melf Grantz (SPD)
Overig
Postcodes 27501-27580
Netnummer 0471
Kenteken HB
Stad 2 districten (Stadtbezirke) met 9 stadsdelen (Stadtteile)
Gemeentenummer 04 0 12 000
Website www.bremerhaven.de
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bremerhaven is een havenstad in het noorden van Duitsland. De stad vormt met de 53 km zuidelijker gelegen grotere stad Bremen de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Bremerhaven telt 108.323 inwoners.

Geografie[bewerken]

Exclaves en enclaves van de stad en deelstaat Bremen en de stad Bremerhaven

Bremerhaven ligt aan de monding van de Wezer in de Noordzee en van de monding van de Geeste in de Wezer. Het stadgebied heeft een lengte van 17 km en een breedte van 8 km. Bremerhaven vormt samen met het tot de stad Bremen behorende stadsdeel Stadtbremisches Überseehafengebiet Bremerhaven een exclave van de Duitse deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Het moerasgebied in het noordoosten van de stad is een exclave van de stad Bremerhaven en daarmee eveneens een exclave van de deelstaat.

Buurgemeenten zijn in het noorden de stad Langen, in het oosten de gemeente Schiffdorf en in het zuiden de gemeente Loxstedt. Aan de overzijde van de Wezer ligt het ortsteil Blexen in de gemeente Nordenham, dat per veerpont met de stad is verbonden.

Geschiedenis[bewerken]

Het grondgebied van het oorspronkelijke Bremerhaven komt niet overeen met het huidige grondgebied van de stad met die naam. Bremerhaven behoorde tot de stad Bremen. In 1924 werden de aangrenzende Pruisische steden Lehe en Geestemünde en enige omliggende dorpen samengevoegd onder de naam Wesermünde. Naar aanleiding van plannen om Wesermünde en Bremerhaven samen te voegen (en aldus Bremerhaven van Bremen los te maken) eiste Bremen dat een deel van Bremerhaven – het deel met de zeehaven – bij Bremen zou blijven. Dit Stadtbremisches Überseehafengebiet Bremerhaven is tot op heden een gemeentelijke exclave van Bremen in het stadsgebied van Bremerhaven. Het andere deel van Bremerhaven, tegenwoordig Oud-Bremerhaven genoemd, werd in 1939 bij Wesermünde gevoegd. Slechts het bij Bremen horende havengebied werd met de naam Bremerhaven aangeduid, precies dat gebied wat er tegenwoordig juist buiten valt. Na de Tweede Wereldoorlog werd Wesermünde bij de deelstaat Bremen ingedeeld en in 1947 werd de stadsnaam van Wesermünde gewijzigd in Bremerhaven.

In 1900 hield de Duitse keizer Wilhelm II zijn beruchte Hunnenrede in Bremerhaven.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het Duits maritiem museum (duits: Deutsches Schiffahrtsmuseum) werd in 1975 voor het publiek geopend. In het museum ligt een kogge gebouwd in 1380. Deze schepen konden veel lading vervoeren, hetgeen ten koste ging van de snelheid en manouvreerbaarheid, en werden veel gebruikt in de 14e en 15e eeuw. Dit schip werd in 1962 gevonden en werd in 2000 voor het eerst in het museum aan het publiek tentoongesteld. In de buitenhaven liggen diverse schepen die open zijn voor het publiek.
  • In de haven ligt de onderzeeboot Wilhelm Bauer (ex U 2540). Het is een type XXI U-boot van de Duitse Kriegsmarine. De onderzeeboot kwam in februari 1945 gereed. De u-boot is nooit ingezet en werd moedwillig door de eigen bemanning tot zinken gebracht aan het einde van het Tweede Wereldoorlog. In juni 1957 werd het gelicht en opgeknapt en heeft van 1960 tot 1980 dienst gedaan bij de marine. Nu is het een museumschip en het is de enige onderzeeboot van dit type dat is behouden. Het is ruim 76 meter lang en bijna 7 meter breed en heeft een waterverplaatsing van 1620 ton en 1820 ton geheel onder water.
  • Het Deutsches Auswandererhaus geeft een overzicht van de emigratie van Duitsers en Oost-Europeanen van Bremerhaven naar de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Het museum bestaat sinds 2005 en ligt aan de nieuwe haven.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Uitzicht op de stad
Uitzicht op de stad