Bremerhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bremerhaven
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bremerhaven
Bremerhaven
Bremerhaven
Situering
Deelstaat Bremen
Coördinaten 53° 33′ NB, 8° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 93,82 km²
Inwoners (31-12-2012) 108.323 (1155 inw/km²)
Hoogte 2 m
Burgemeester Melf Grantz (SPD)
Overig
Postcodes 27501-27580
Netnummer 0471
Kenteken HB
Stad 2 districten (Stadtbezirke) met 9 stadsdelen (Stadtteile)
Gemeentenummer 04 0 12 000
Website www.bremerhaven.de
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bremerhaven is een havenstad in het noorden van Duitsland. De stad vormt met de 53 km zuidelijker gelegen grotere stad Bremen de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Bremerhaven telt 108.323 inwoners.

Geografie[bewerken]

Exclaves en enclaves van de stad en deelstaat Bremen en de stad Bremerhaven

Bremerhaven ligt aan de monding van de Wezer in de Noordzee en van de monding van de Geeste in de Wezer. Het stadgebied heeft een lengte van 17 km en een breedte van 8 km. Bremerhaven vormt samen met het tot de stad Bremen behorende stadsdeel Stadtbremisches Überseehafengebiet Bremerhaven een exclave van de Duitse deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Het moerasgebied in het noordoosten van de stad is een exclave van de stad Bremerhaven en daarmee eveneens een exclave van de deelstaat.

Buurgemeenten zijn in het noorden de stad Langen, in het oosten de gemeente Schiffdorf en in het zuiden de gemeente Loxstedt. Aan de overzijde van de Wezer ligt het ortsteil Blexen in de gemeente Nordenham, dat per veerpont met de stad is verbonden.

Geschiedenis[bewerken]

Het grondgebied van het oorspronkelijke Bremerhaven komt niet overeen met het huidige grondgebied van de stad met die naam. Bremerhaven behoorde tot de stad Bremen. In 1924 werden de aangrenzende Pruisische steden Lehe en Geestemünde en enige omliggende dorpen samengevoegd onder de naam Wesermünde. Naar aanleiding van plannen om Wesermünde en Bremerhaven samen te voegen (en aldus Bremerhaven van Bremen los te maken) eiste Bremen dat een deel van Bremerhaven – het deel met de zeehaven – bij Bremen zou blijven. Dit Stadtbremisches Überseehafengebiet Bremerhaven is tot op heden een gemeentelijke exclave van Bremen in het stadsgebied van Bremerhaven. Het andere deel van Bremerhaven, tegenwoordig Oud-Bremerhaven genoemd, werd in 1939 bij Wesermünde gevoegd. Slechts het bij Bremen horende havengebied werd met de naam Bremerhaven aangeduid, precies dat gebied wat er tegenwoordig juist buiten valt. Na de Tweede Wereldoorlog werd Wesermünde bij de deelstaat Bremen ingedeeld en in 1947 werd de stadsnaam van Wesermünde gewijzigd in Bremerhaven.

In 1900 hield de Duitse keizer Wilhelm II zijn beruchte Hunnenrede in Bremerhaven.

De nationaal belangrijkste inrichting in Bremerhaven is het Deutsches Auswandererhaus van 2005, een museum met migratie als onderwerp.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Uitzicht op de stad
Uitzicht op de stad