Ongewervelden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thelenota ananas, een stekelhuidige

Ongewervelden of invertebraten zijn dieren zonder een wervelkolom of ruggengraat. De term is ingevoerd door Jean-Baptiste de Lamarck, om dieren als insecten, pijlinktvissen en wormen te onderscheiden van de Vertebrata of gewervelde dieren.

Het belangrijkste onderscheid tussen gewervelden en ongewervelden is de aanwezigheid van een verstevigde kolom van wervels rond de centrale zenuw, die bij de ongewervelden ontbreekt. De gewervelde dieren zijn ontstaan uit de ongewervelden, en zijn sterk in de minderheid. Ongeveer 98% van alle diersoorten wordt tot de ongewervelden gerekend.

Lamarck verdeelde de ongewervelden in twee groepen: insecten en wormen. Nochtans is het geen coherente groep dieren. Velen zijn meer verwant met de gewervelde dieren dan met andere ongewervelden. De ongewervelden zijn ook te verdelen in typische zeedieren en typische landbewoners. De insecten en echte spinnen bijvoorbeeld zijn obligaat terrestrisch. Sommige spinachtigen echter zijn juist uitsluitend in zee te vinden, zoals zeespinnen.


Stammen die tot de ongewervelde dieren behoren[bewerken]

Slechts een deel van de Chordata behoort tot de ongewervelden.
De rest behoort tot de Vertebrata.

Externe links[bewerken]