Goux-les-Dole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resten van Romeins waterbekken in Goux
Gedenkplaat voor de archeologen 1982-1985

Goux-les-Dole of kortweg Goux was een gemeente (1793-1973) in het Franse departement Jura.[1] Sinds 1973 is de plaats deel van de stad Dole, hoofdplaats van Jura en in de middeleeuwen hoofdstad van het vrijgraafschap Bourgondië.

In Goux staat het voormalige landhuis van de edelman Charles de Dortan, alsook de dorpskerk Saint-Fiacre.

Romeinse villa[bewerken | brontekst bewerken]

Goux is bekend omwille van de resten van een grote Romeinse villa. De bouwfasen liepen van de 1e eeuw tot de 3e eeuw. In de villa bestonden de vloeren uit mozaïek en marmer. De villa bezat meerdere waterbekkens en een fontein; resten van een waterbekken bestaan heden nog. Na verovering door de Bourgondiërs werden de stenen gebruikt om een kalkoven te bouwen. De diameter van de kalkoven bedroeg vier meter. De kalkoven werd nog gebruikt tot in de 5e eeuw. In de middeleeuwen werd het Romeinse landgoed ingericht als kerkhof voor het dorp. Nog later bouwde de dorpspastoor de pastorij aan het kerkhof.

Van 1982 tot 1985 onderzochten archeologen van de universiteit van Besançon de site van Goux. De onderzoeksgroep stond onder leiding van Michel Mangin. Zij stelden vast dat in het lararium van de villa een christelijke cultus moet plaatsgevonden hebben. Daar waar in de Romeinse tijd de pater familias een eredienst hield in het lararium, namen christenen deze plaats in. Het gebouwtje werd hiertoe herbouwd tijdens het Late Keizerrijk.[2]