Hønefoss BK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hønefoss B.K.
Naam Hønefoss Ballklubb
Bijnaam HBK
Opgericht 4 februari 1895
Stadion AKA Arena
Capaciteit 4.256
Competitie Eerste divisie
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Hønefoss Ballklubb is een Noorse voetbalclub uit Hønefoss uit de provincie Buskerud. De club is opgericht op 4 februari 1895 en speelt in de Adeccoligaen. De club werkt haar wedstrijden af in de AKA Arena.

Geschiedenis[bewerken]

De club kwam tot stand na een fusie tussen IF Liv, Fossekallen IF en Hønefoss AIL. In 2002 werd de huidige naam aangenomen.

In 2007 werd besloten een nieuw stadion te bouwen in Hønefoss. Na twee jaar werd de nieuwe AKA Arena in gebruik genomen. In datzelfde jaar nog promoveerde Hønefoss voor het eerst in zijn geschiedenis naar de Tippeligaen, door als nummer twee te eindigen in de Adeccoligaen. Echter na één seizoen degradeerde de club terug naar de Adeccoligaen na play-off wedstrijden waarin uiteindelijk werd verloren van Fredrikstad FK.

In het seizoen 2011, één jaar na de degradatie van de club, werd beslag gelegd op de titel in de tweede klasse. De club promoveerde dus voor de tweede keer in de historie naar de Tippeligaen, de hoogste voetbalcompetitie in Noorwegen en kon zich direct handhaven met een dertiende plaats. In 2013 degradeerde HBK.