Haakjeswants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haakjeswants
Haakjeswants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Pentatomidae (Schildwantsen)
Geslacht:Podops
Soort
Podops inuncta
(Fabricius, 1775)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Haakjeswants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De haakjeswants (Podops inuncta) of Podops inunctus, ook wel haakjesschildwants genoemd, is een kleine, bruine wants uit de schildwantsenfamilie Pentatomidae.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine schildwants kan een lengte van 5 tot 6 mm bereiken en heeft een bruin-beige kleur. Opvallend bij deze wants is dat het scutellum helemaal tot achteraan het achterlijf loopt en er dus geen transparant gedeelte van de vleugels zichtbaar is, zoals bij de meeste schildwantsen. Uniek zijn ook de haakvormige uitsteeksels naast de kop aan de voorrand van het borststuk, waar het dier zijn Nederlandse bijnaam aan heeft te danken.

Verspreiding en levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wants komt in heel Europa voor is in Nederland vrij algemeen. Het dier is te vinden in droge en vochtige habitats op grasrijke zandgronden en leeft bij voorkeur op de grond. Er is een enkele generatie per jaar, de volwassen dieren paren in de lente en aan het begin van de zomer worden de eitjes gelegd. De nimfen voeden zich met diverse grassoorten. De wants zuigt met de steeksnuit of rostrum sappen uit bladeren en wortels.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: