Hagelkanon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Een hagelkanon

Een hagelkanon is een apparaat waarmee geprobeerd wordt hagelvorming in buien tegen te gaan. Verschillende werkingsmechanismen doen de ronde. Door met tussenpozen van enkele seconden schokgolven de wolken in te sturen zou ofwel de groei van de hagelstenen worden verstoord, ofwel de opbouw van de hagelwolk. Ze worden vooral ingezet door fruittelers en wijnbouwers, in onder meer België, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

Het hagelkanon werd al rond 1896 ontwikkeld door de Oostenrijker Stiger. De effectiviteit van het hagelkanon is echter niet bewezen en er zijn redenen om aan te nemen dat het kanon ook níet kan werken. Zo worden bij bliksem, die vaak hagel vergezelt, veel sterkere schokgolven uitgezonden, terwijl dat geen effect lijkt te hebben op de grootte van hagel. Bovendien ontwikkelen de hagelcellen zich al kilometers eerder, ver buiten het bereik van het hagelkanon. Zodra zij boven het hagelkanon hun lading laten vallen, zijn geluidsgolven niet meer in staat dit valproces te verstoren. Wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van het hagelkanon aantonen, ontbreken dan ook.

In Nederland[bewerken]

Hagelkanonnen produceren hetzelfde geluid als een (doffe) donderslag, maar met een gelijke regelmaat, wat door sommigen als vervelend en frustrerend wordt ervaren. Gemeenten in Nederland waren dan ook terughoudend met het verstrekken van vergunningen voor hagelkanonnen. In Zeeland zijn er sinds 2004 enkele, maar wel een groeiend aantal, aangeschaft door fruittelers. De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil er onderzoeken of deze apparaten werken. Volgens de Raad van State (5 maart 2008) is door een nieuw besluit van het ministerie van VROM sinds begin 2008 geen vergunning meer nodig voor hagelkanonnen. Het eerste hagelkanon werd in 2008 verboden omdat het te veel lawaai produceerde en te dicht bij omliggende huizen stond. In 2012 werden diverse kanonnen in Nederland door de Raad van State verboden, omdat ze niet aan de wettelijke normen geluidsoverlast konden voldoen. Ze produceren een geluid/schokgolf van 142 dB.

Externe links[bewerken]