Hartsvanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
hartsvanger

Een hartsvanger of entersabel is een kort, dik snijzwaard, of een dikke sabel, met een recht of licht gekromd lemmet, en vaak een solide mand-vormig gevest.

Etymologie[bewerken]

De hartsvanger werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht, waaraan hij zijn naam te danken heeft (hertenvanger).[1] Aan het Nederlands hof behoorde de hartsvanger tot de uitrusting van de Hofjager.

Geschiedenis en gebruik[bewerken]

Het wapen werd veel gebruikt aan boord van zeilschepen. Het is kort genoeg om in gevechten op korte afstand te gebruiken, zoals tijdens het enteren, in de touwen of benedendeks. De hartsvanger komt vaak voor in piratenfilms. Een voordeel van de hartsvanger was dat deze gemakkelijk in het gebruik is. Er is minder training voor nodig dan bij een rapier, floret of een degen, en als infanteriewapen was het effectiever dan een sabel.

Voor zeelieden was het ook een belangrijk stuk gereedschap omdat het sterk genoeg was om dikke touwen, zeil en hout te snijden. De hartsvanger werd verder als kapmes gebruikt in de suikerrietteelt en in tropisch regenwouden van het Caraïbisch gebied en Midden-Amerika.

De Britse marine gebruikte tot 1941 nog een soort hartsvanger als scheepssabel. De Nederlandse marine ging in de twintigste eeuw over op de klewang.

Bronnen, noten en/of referenties